Општина Богданци                                                                                          

Занимливости за Општина Богданци

Кирил Петрушев - револуционер и општественик

 

     Се родил во 1895 година, починал во 1980 година.
     Во македонското револуционерно движење учествувал од 1914 година.
    Бил член на Иницијативниот одбор за свикување на АСНОМ. На 24 јуни 1944 година, во делегација со Методија Андонов - Ченто и Емануел Чучков, бил кај Јосип Броз Тито на разговор за македонското прашање.
    Бил член на АСНОМ, Министер за внатрешни работи во првата влада на Народна Република Македонија и Министерство за труд.
     Поради политичко несогласување бил разрешен од сите функции, затворен и пензиониран.
 

Новости

Потпишани изјави на соработка

 

   На 30ти април, со почеток во 11:00 во Клубот на новинари во Скопје, се одржа свечено потпишување на изјави за соработка и разбирање помеѓу здружението за одржлив развој – Милиеуконтакт Македонија и осумтте партнерски општини во проектот на УСАИД – Општински стратегии за климатски промени.
   На потпишувањето на изјавите за соработка се обрати директорот на мисијата на УСАИД во Македонија, г. Роберт Вурц, кој ја истакна важноста на градење на силни мрежи за соочување со климатските промени, додека директорот на Милиеуконтакт Македонија, г. Игор Славкоски даде краток вовед во проектот, кој е прв од ваков вид финансиран од УСАИД во светот.
   По официјалното потпишување на изјавите со градоначалникот на Богданци и претставниците на граѓанските здруженија беше отворена и изложбата на фотографии насловена – „Јас и климатските промени“. Изложбата беше составена од фотографии кои претходно пристигнаа на објавениот конкурс од страна на Милиеуконтакт Македонија за најдобри фотографии на оваа тема. На крајот на настанот, за време на коктелот, беа наградени со велосипеди тројцата автори на трите победнички фотографии: Пеце Илиевски, Миле Илоски и Јован Куциновски.
 

 

 

ДЕЛОВНИ ИНФОРМАЦИИ

ЛИНКОВИ

 

 

Културни настани

 

 

 

 
 
 
 
 
 
Број на гледања на артикли
760458

Посетители

1240243
Денес
Вчера
Оваа недела
Овој месец
Вкупно
499
1669
8529
40003
1240243

Server Time: 2017-11-24 12:37:21
Joomla template by Joomlashine.com