Општина Богданци                                                                                          

Занимливости за Општина Богданци

Информации од јавен карактер

Почитувани,

Ве известуваме дека Општина Богданци, согласно член 8 од Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер (“Сл.весник на Рм.бр.13/2006) го определи Државниот службеник– Даринка Пеева вработена во општинската администрација на Општина Богданци на работно место - Помлад соработник за јавни дејности и координација на процесот за воведување на стандарди,за службено лице задолжено за посредување при остварувањето на правото за слободен пристап до информации од јавен карактер во општина Богданци.

Контакт телефон 034222-333; 078 321-532;

e-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. ; Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

На следните линкови може да ги преземете:

Упатство за начинот и постапката за спроведување на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер

Барање за пристап до информации од јавен карактер

Жалба

Листата на информации од јавен карактер

Одлука за утврдување на надоместокот за материјалните трошоци за дадената информација од имателите на информации

 

Кампања за запознавање со влијанијата на климатки промени во општина Богданци

 

Проектот на УСАИД за општински стратегии за климатски промени кој го спроведува Милиеуконтакт Македонија како дел од кампањата посветена на климатските промени во четири општини каде се спроведува овој проект денес престојуваше во општина Богданци.

Целта на оваа кампања чиј почеток беше на пладне (12:00 ч.)  во центарот на општина Богданци беше  да ги запознае граѓаните со феноменот на климатските промени, а воедно и да ја подигне свеста кај за нивните влијанија  пред се – во нивната општини.

Настанот беше масовно посетен од страна на граѓаните на општина Богданци, а присуствуваше и градоначалникот на општината, г-ца Анастасија Олумчева. 

Активностите во оваа општина Милиеуконтакт Македонија уште од самиот почеток на проектот ги спроведува во соработка со Мрежата за рурален развој како партнерска организација.

Кампањата која започна во општина Кривогаштани  (11 Јуни), продолжи во општина Теарце (13 Јуни), денес беше во посета на општина Богданци (15 Јуни), а утре ќе ја посети општина Пехчево (16 Јуни) е од едукативен карактер, односно еден вид  вовед вопоимот „климатски промени“.

 „Што претставуваат  климатските промени?“, „Кои се нивните влијанија?“,  „ Кои се начините за нивно ублажување?“,  „Што можам јас како поединец  да сторам во мојата општина?“ итн.

Поедноставно кажано: „Климатски промени  - за почетници”.

Горенабројаните четири општини се првите општини кои во Македонија благодарение на Проектот на УСАИД за општински стратегии за климатски промени изработија општински стратегии за адаптација и митигација со климатските промени.

Столб на Проектот на УСАИД за општински стратегии за климатски промени.

Методот на Зелена Агенда е партиципативен метод на креирање и имплементирање на локални развојни стратегии и планови, со активно вклучување на различни сектори во локалната заедница каде што се спроведува процесот.

Во споредбa со други процеси кои имаат слична цел, Зелената Агенда се разликува во најмалку три аспекти: процесот започнува со идентификување на локални вредности наместо проблеми; учествотото во процесот не еограничено, на експертско ниво или на одредени групи на чинители, туку е отворен за сите; процесот и резултатите потекнуваат и се сопственост на локалното население.

       

 

 

ДЕЛОВНИ ИНФОРМАЦИИ

ЛИНКОВИ

 

 

Културни настани

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
Број на гледања на артикли
1125993

Посетители

1773112
Денес
Вчера
Оваа недела
Овој месец
Вкупно
265
1109
4648
35054
1773112

Server Time: 2018-09-20 04:18:12
Joomla template by Joomlashine.com