Општина Богданци                                                                                          

Занимливости за Општина Богданци

Мирче Џочков - општественик и стопанственик

 

    Се родил во 1912 година, починал во 1967 година.Од 1947 година до 1963 година бил раководител на земјоделската задруга "Изворски".
    Иницијатор е за градење на каналскиот систем за наводнување со што во Богданци, од 1954 година се  создадени услови за градинарство и лозарство.
    Под негово раководство се подигаат одрините и ладните оранжерии и се калемат крушките во Паљурци.
 

Настани

ЛЕТЕН КАМП НА ПАЉУРЦИ

Во периодот од 18 до 20 Септември 2015 година со благослов на Н.В.П. монс. д-р Киро Стојанов, Скопски бискуп и Апостолски егзарх во Македонија, Католичката црква во Македонија во соработка со општина Богданци организира камп за млади на локалитетот Паљурци.

На кампот, свое учество ќе земат повеќе млади лица од повеќе места од Македонија, а тема водителка е „Година на семејството“.

Кампот ќе заврши во Недела, 20 септември, со Молебен до Пресвета Богородица Утешителка со почеток во 14.00 часот. Покрај учесниците на кампот на молебенот се повикани да присуствуваат и верници од парохиите.

ДЕН БЕЗ АВТОМОБИЛИ

Општина Богданци се вклучува во одбележување на „Европската недела на мобилност“ и по тој повод организира настан на 22 септември – „Ден без автомобили“, во кој ќе бидат вклучени учесници со велосипеди, тротинети, ролери, скироли и пешачење.

 Во таа насока, Ве известуваме дека истиот ќе се одржи на ден 22 септември (вторник), со почеток во 08:00 часот.

Старт: Автобуска станица - Богданци

Цел: ООУ„Кирил и Методиј’ Стојаково

На настанот ќе учествуваат: учениците од средното општинско училиште, основните училишта и градинките во општина Богданци.

 

СО ЉУБОВТА ШЕГУВАЊЕ НЕМА

ИНТИМЕН ТЕАТАР – Битола
СО ЉУБОВТА ШЕГУВАЊЕ НЕМА
по текстови од: Алфред Де Мисе и документарни материјали

датум на оддржување: 22.08.2015 (Сабота), 20.30 часот

место: Дом на Културата „Бранд Петрушев“ Богданци

режија: Софија Ристевска
играат: Здравко Стојмиров, Катерина Аневска и Стефанија Милевска
кореографија: Кире Миладиноски и Стефанија Милевска
костими: Модно студио Анастасија
дизајн на звук и избор на музика: Златко Кузевски
дизајн на светло: Игор Мицевски

„СО ЉУБОВТА ШЕГУВАЊЕ НЕМА“, е создадена врз идејата за денешниот неолиберализам, којшто го проголтува и уништува секој човечки напор за живеење надвор од матрицата на истиот. Во денешниот свет, конструиран само и единствено врз правилата на КАПИТАЛОТ, човекот за жал нема многу избор за алтернативи, освен да се потчини и да се постави во функција на парите. И кога капиталот е основниот параметар по којшто се конструира и структурира еден живот, тогаш доаѓаме до заклучокот дека всушност СО КАПИТАЛОТ ШЕГУВАЊЕ НЕМА, а дека ЉУБОВТА Е ПОСТУДЕНА ОД КАПИТАЛОТ. Точно за тоа зборува и нашата претстава. Денес може да се шегуваш со љубовта, но не и со капиталот. Не со финансиите на големите корпорации, затоашто најприфатливата особина на современиот човек е неговата потрошувачка и финансиска моќ. Љубовта оди на заден план, затоашто невлегува во концептот на капиталистичко - политичките односи што во моментов владеат во светот. Во општество на несолидарност и краен финансиски егоизам, нема место за љубов. Во нашата претстава, ги спротивставуваме љубовта и капиталот, ги ставаме во арена и ги анализираме резултатите од тој чин. Во свет на потрошувачко општество, љубовта којашто некогаш била основната жива и движечка сила за човекот, денес е константно поставувана на испит и секојдневно и масовно манипулирана. 
„СО ЉУБОВТА ШЕГУВАЊЕ НЕМА“, е повик за создавање на еден похуман, посолидарен и социјално рамноправен свет, кадешто индивидуата ќе има право на слобода и љубов, затоашто точно игнорирањето на овие две категории, може да не чини многу!
Софија Ристевска - режисер

ЗАПОЧНА БОГДАНСКО КУЛТУРНО ЛЕТО - 2015

Почетокот на Богданско Кулурно Лето – 2015 беше резервиран за промоција на зборникот на политички затвореници – Втор том, од страна на ЗГ политички прогонувани, затварани и осудувани за самобитноста на македонскиот народ и неговата државност.

Свечената промоција беше оддржана на 13.07.2015 година (Понеделник) во 21.00 часот во малата сала на Дом на култура „Бранд Петрушев“ Богданци.

Документи, фотографии и копии од пресуди се дел од содржината на вториот том на зборникот кој претставувасведошто за тоа што претрпеле граѓаните и нивните семејства. Авторот Никола Андонов изјави дека зборникот ги обработува пресудите на лицата, кои од 1945 година наваму важеле за противници на комунистичкиот режим.

Првиот Зборник е издаден во 2007 година, но на барање и предлози на голем број политички затвореници и нивните наследници, по долгогодишно макотрпно собирање на материјали е создаден и вториот том.

 

проширување на уличната мрежа во општина Богданци

 

Согласно Програмата за улично осветлување на подрачјето на општина Богданци за 2015 година,во тек е проширување на мрежата за јавно осветлување.

Беа поставени нови канделабри и нови светилки на ул.Браќа Миладиновци, Крушевска, Васо Марков, Бошко Буха, Братство Единство, Првомајска, Браќа Миладиновци и Осоговска, како и на дел од ул.Ѓуров Дол.

Паралелно со инсталирањето на нови линии за улично осветлување и докомплетирање на постојните се вршат и интервенции за отстранување на оштетените сијалични места и се вградуваат нови. На овој потег поставени се 35 нови светилки.

Општина Богданци продолжува со активноста за проширување на мрежата за јавно осветлување  во сите населени места во општината, согласно планираните локации во Програмата.

Проширувањето  на  мрежата за јавно  осветлување  значително ќе ја подобри осветленоста на локалните патишта и ќе придонесе за поголема безбедност на сите учесници во сообраќајот.

 

ОДБЕЛЕЖАН ПАТРОНИОТ ПРАЗНИК ВО ООУ ПЕТАР МУСЕВ БОГДАНЦИ

На 30.04.2015 година ООУ „Петар Мусев“ Богданци  го одбележа  Патрониот празник со Партнер училиштето„Мехмет Дерала“ од Градец, општина Врапчиште во рамки на Проектот на УСАИД за меѓуетничка интеграција.

По полагање на цвеќе на спомен бистите во паркот, програмата беше збогатена со бројни активности и истата беше проследена од гости како и претставници од канцеларијата за локален економски развој, Државниот просветен инспекторат, МЦГО - УСАИД и ТВ Вис. На заедничко задоволство на сите учесници се реализираа сите планирани активности: Час во природа на Паљурци, Спорски игри, Мала хемиска лабораторија како и  Заеднички настапи во културно-уметничката програма со вкупно 150 ученици. 

 

 

 

ДЕЛОВНИ ИНФОРМАЦИИ

ЛИНКОВИ

 

 

Културни настани

 

 

 

 
 
 
 
 
 
Број на гледања на артикли
760458

Посетители

1240243
Денес
Вчера
Оваа недела
Овој месец
Вкупно
499
1669
8529
40003
1240243

Server Time: 2017-11-24 12:37:21
Joomla template by Joomlashine.com