Општина Богданци                                                                                          

Занимливости за Општина Богданци

Мирче Џочков - општественик и стопанственик

 

    Се родил во 1912 година, починал во 1967 година.Од 1947 година до 1963 година бил раководител на земјоделската задруга "Изворски".
    Иницијатор е за градење на каналскиот систем за наводнување со што во Богданци, од 1954 година се  создадени услови за градинарство и лозарство.
    Под негово раководство се подигаат одрините и ладните оранжерии и се калемат крушките во Паљурци.
 

Настани

ВО БОГДАНЦИ МОТО СОБИР ОД ОТВОРЕН КАРАКТЕР

 

Како што претходно беше најавено, во Саботата на паркингот на „Млаз Богданци“, мото клубот „Reapers MC Macedonia“го организираше својот мото собир кој беше од отворен карактер.

По собирот,односно пречекот на гостите кои дојдоа од цела Македонија, тргна дефилето кое се движеше од Богданци до Дојран и назад, за потоазабавата да продолжи до утринските часови заедно со неколку музички имиња, скара и пиво.

Настанот беше поддржан од општина Богданци.

 

СО МОНОДРАМАТА ДА СЕ БИДЕ МАКЕДОНЕЦ ЗАПОЧНА КУЛТУРНОТО ЛЕТО ВО ОПШТИНА БОГДАНЦИ

Со изведба на претставата „Да се биде македонец“, чиј автор и изведувач е актерот Петар Темелковски, минатата ноќ на амфитеатарот Паљурци, со почеток во 21:00 часот, започна Културното лето во Општина Богданци.

Оваа традиционална манифестација години по ред ја организира Дом на Култура „Бранд Петрушев“ Богданци, додека покровители на истата се општина Богданци и Министерство за Култура. Културното лето  и оваа година ќе го оддржи исклучителниот епитет на традиционално зближување на граѓаните од Општина Богданци со спој на музика, театар и игри.

Пред присутните се обрати и Градоначалникот на општина Богданци, Анастасија Олумчева, која го изрази своето задововолсто за организацијата на оваа манифестација а на граѓаните на општина Богданци им порача прекрасен помин и убаво лето.

Културните содржини се распределени на повеќе локалитети во општината меѓу кои оваа година се наоѓа и Амфитетарот Паљурци, идеален за вакви манифетсации, со цел да се создадат услови за рамномерен културен развој и да се создаде можност граѓаните на Општина Богданци во што поголем бројда се доближат до културните вредности.

ВО ОПШТИНА БОГДАНЦИ ОДДРЖАНА ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈА ВО ВРСКА СО ПРОЕКТОТ ОТВОРЕНА ВРАТА ЗА КУЛТУРНА РАЗМЕНА – ГРАДЕЊЕ НА ЗАЕДНИЧКА ЕВРОПСКА ИДНИНА

Општина Богданци во партнерство  со општина Ќустендил од Република Бугарија, започнува со реализација на проектот „Отворена врата за културна размена – Градење на заедничка европска иднина“.

По тој повод, денес, во салата на Советот на општина Богданци беше оддржана прес конференција со почеток од 11:00 часот на која присуствуваа Градоначалникот на општина Богданци, Анастасија Олумчева, проект координаторот Ирена Ѓоргиевска и проект тим лидерот, Илијан Митков Фусков.

Проектот ќе се реализира со средства обезбедени од ИПА – Програмата за прекугранична соработка на Европската Унија, а рокот предвиден за завршување на активностите е Декември 2015 година. Фокусот на истиот е да се изгради трајно пријателство и соработка помеѓу граѓаните на Ќустендил и Богданци, преку културна размена и зачувување на културното наследство на територијата на овие две општини.

Активностите ќе се спроведуваат главно во две насоки:1) Прекугранична културна соработка преку организација на заеднички културни настани и активности  и 2) реконструкција на инфраструктурни објекти од областа на културата со цел нивно трајно ставање во функција.

Проект координаторот, Ирена Ѓоргиевска, објасни дека реализацијата на проектот ја сочинуваат повеќе активности, а една од најголемите за општина Богданци е реконструкцијата на Домот на културата „Бранд Петрушев“. Истата опфаќа замена на кровот и подот, обнова на ѕидовите, реновирање на кино салата, аудио и видео опрема. Помеѓу другите активности објасни дека предвидени се уметнички настани со фолклорни настапи, како и поетски и ликовни работилници на кои ќе се презентира традицијата и културата на двете општини. Традициите – културни, фолклорни и историски ќе бидат презентирани во каталог со уникатен дизајн, а резултатите и мапирањето додаде дека ќе бидат претставени и на ЦД.

Градоначалникот, Анастасија Олумчева го објасни значењето на овој објект за граѓаните на општина Богданци, кој е изграден во 1962 година, кога прераснал во самостојна библиотека и го добил името на починатиот сопственик на книгите кои биле зародишен фонд, Бранд Петрушев. Низ годините, овој објект бил база за културен и образовен прогрес на населението во општина Богданци, преку оддржување на филмски проекции, драмски претстави, настани од јавен карактер и дом на градската библиотека.

Имајќи во предвид дека општина Богданци денес не располага со никаков центар за развој на културата, ниту било каков простор за оддржување на јавни настани, со реконструкција и надградба на истиот би се исполнил со содржини кои се секојдневна потреба на населението, со цел да се овозможи негова самоодржливост, во функциолна, економска и енергетска смисла

 

Кампања за запознавање со влијанијата на климатки промени во општина Богданци

 

Проектот на УСАИД за општински стратегии за климатски промени кој го спроведува Милиеуконтакт Македонија како дел од кампањата посветена на климатските промени во четири општини каде се спроведува овој проект денес престојуваше во општина Богданци.

Целта на оваа кампања чиј почеток беше на пладне (12:00 ч.)  во центарот на општина Богданци беше  да ги запознае граѓаните со феноменот на климатските промени, а воедно и да ја подигне свеста кај за нивните влијанија  пред се – во нивната општини.

Настанот беше масовно посетен од страна на граѓаните на општина Богданци, а присуствуваше и градоначалникот на општината, г-ца Анастасија Олумчева. 

Активностите во оваа општина Милиеуконтакт Македонија уште од самиот почеток на проектот ги спроведува во соработка со Мрежата за рурален развој како партнерска организација.

Кампањата која започна во општина Кривогаштани  (11 Јуни), продолжи во општина Теарце (13 Јуни), денес беше во посета на општина Богданци (15 Јуни), а утре ќе ја посети општина Пехчево (16 Јуни) е од едукативен карактер, односно еден вид  вовед вопоимот „климатски промени“.

 „Што претставуваат  климатските промени?“, „Кои се нивните влијанија?“,  „ Кои се начините за нивно ублажување?“,  „Што можам јас како поединец  да сторам во мојата општина?“ итн.

Поедноставно кажано: „Климатски промени  - за почетници”.

Горенабројаните четири општини се првите општини кои во Македонија благодарение на Проектот на УСАИД за општински стратегии за климатски промени изработија општински стратегии за адаптација и митигација со климатските промени.

Столб на Проектот на УСАИД за општински стратегии за климатски промени.

Методот на Зелена Агенда е партиципативен метод на креирање и имплементирање на локални развојни стратегии и планови, со активно вклучување на различни сектори во локалната заедница каде што се спроведува процесот.

Во споредбa со други процеси кои имаат слична цел, Зелената Агенда се разликува во најмалку три аспекти: процесот започнува со идентификување на локални вредности наместо проблеми; учествотото во процесот не еограничено, на експертско ниво или на одредени групи на чинители, туку е отворен за сите; процесот и резултатите потекнуваат и се сопственост на локалното население.

       

соопштение до здруженијата на граѓани и фондации од територијата на општина Богданци

Се известуваат сите здруженија на граѓани и фондации од територијата на општина Богданци дека Утре, (Среда) 11.06.2014 година, во 12:00 часот во салата на Советот на општина Богданци закажан е состанок во врска со Јавниот повик за прибирање на предлог проекти од јавен интерес за подобрување на квалитетот на живот на граѓаните од областа на локалниот економски развој, заштита на животната средина, спорт, образование и култура, финансирани од Буџетот на општина Богданци за 2014 година.

 

 

ДЕЛОВНИ ИНФОРМАЦИИ

ЛИНКОВИ

 

 

Културни настани

 

 

 

 
 
 
 
 
 
Број на гледања на артикли
760458

Посетители

1240243
Денес
Вчера
Оваа недела
Овој месец
Вкупно
499
1669
8529
40003
1240243

Server Time: 2017-11-24 12:37:21
Joomla template by Joomlashine.com