Општина Богданци                                                                                          

Занимливости за Општина Богданци

Настани

И ОВАА ГОДИНА ПРВОМАЈСКИ ТРКИ ВО СТОЈАКОВО

   Почитувани,

И оваа година Советот на Месната заедница Стојаково под покровителство на општина Богданци организира културно спортска манифестација по повод 1-ви Мај, Меѓународниот Ден на Трудот, во Четврток со почеток во 08:30 часот.Првомајските традиционални трки ќе бидат организирани во повеќе дисциплини: трка со коњи, трка со магариња, трка на сто метри (јуниори и сениори во машка и женска конкуренција), скокање со вреќи, трка на 3.000 метри и влечење со јаже.Програмата ќе биде дополнета со настап на балетска група и КУД „Бранд Петрушев“ Стојаково.

Спојот на минатото со сегашноста ги прави жителите на с.Стојаково горди имајќи во предвид дека овие натпревари се дел од нивниот живот повеке од 60 години.

Ги повикуваме сите заинтересирани жители на општина Богданци да ни се придружат и заедно да го проследиме овој настан.

 

ОДДРЖАН ОПШТИНСКИОТ НАТПРЕВАР, ДЕТСКИ СЕМАФОР - 2014

Денес на игралиштето во ООУ „Петар Мусев“ Богданци во 11.00 часот започна општинскиот натпревар „Детски Семафор – 2014“ на кој учество зедоа учениците од ООУ „Петар Мусев“ Богданци и ООУ „Кирил и Методиј“ Стојаково заедно со подрачните училишта во с.Селемли и Ѓавото. 

Организатор на натпреварот беше Општинскиот Совет за Безбедност на Сообраќајот на патиштата во соработка со општина Богданци.

Учество на истиот зедоа вкупно 18 ученици. Натпреварот се состоеше од два дела: вешто возење на велосипед и теоретски дел кој опфаќа тестови.

Највештите ученици, кои имаа најмал број на негативни поени од двата дела, добија велосипеди кои ги додели Општина Богданци.

Од големата група првото место им припадна на Кристијан Стамков и Радица Чонева, додека од малата група победници беа Марија Пејкова и Стефан Гоцевски. Второто место го освоија Данче Банова и Ѓорѓи Ѓавочанов.

Победниците ќе земат учество на Регионалниот натпревар „Детски семафор-2014“ кој ќе се оддржи во Струмица помеѓу 15-ти Април и 15-ти Мај.

    

 

1-ви АПРИЛ ОДБЕЛЕЖАН И ВО ОПШТИНА БОГДАНЦИ

 

Денес во Градскиот Парк во Богданци во 11.00 часот и во центарот на с.Стојаково во 11.30 часот со свои маски продефилираа дечињата од ЈОУДГ „Коста Поп Ристов Делчев“ Богданци, учениците од ООУ„Петар Мусев“, ООУ „Кирил и Методиј“ и СОУ „Богданци“.

Маскирани пирати, невести, принцези, индијанци,кловнови, спајдермени, доктори, фудбалери,невести, келнерки и индијанци го одбележаа 1-ви Април, Денот на шегата и во општина Богданци и истите беа доказ дека и оваа година проработи имагинацијата и креативноста на учениците.

 

 

1190 РОЗИ ЗАСАДЕНИ ВО ОПШТИНА БОГДАНЦИ

Со засадување рози покрај улицата “Маршал Тито”, во кругот на здравствените установи, училишните дворови, верските објекти и приватните фирми општина Богданци активно се вклучи во  националната еколошка акција под мотото „Македонија земја на цвеќето - Земја на розите“, која за прв пат се оддржа денес, Првиот пролетен ден.Покрај разубавувањето на просторот, акцијата има и еколошко значење, бидејќи розите се познати по нивната карактеристика за извлекување на тешките метали од почвата         

По завршување на акцијата, дојде до израз креативноста на учениците од ООУ„Петар Мусев“, СОУ „Богданци“и дечињата од ДГ „Коста Попристов Делчев“Богданципреку продажната изложба која изобилуваше со необични, несекојдневни, привлечни и инспиративни творби соодветни на возраста на учениците.Првиот пролетен ден дополнително го разубавија дечињата од Детската Градинка со нивните слободни изведби.

   

Акцијата со садење на рози продолжува и во наредниот период која ќе се одвива околу станбените згради на ул.Маршал Тито.

За успешноста на акцијата Општина Богданци упатува ГОЛЕМА БЛАГОДАРНОСТ до вработените на ЈП „Комунална Чистота“ кои директно беа вклучени во акцијата и во набавката на рози од нивниот расадник.

 
 
 

Соопштение за акцијата „Македонија земја на цвеќето - земја на розите“

 

На ден 21 Март (Петок), со почеток од 10.00 часот, на „Булевар“ Богданци ќе започне акцијата „Македонија земја на цвеќето  - земја на розите“.

Акцијата продолжува во Здравствената  станица Богданци во 11:30часот.

Учениците од училиштата  во општината, акцијата за садење рози ќе ја изведат во школските дворови.

Во 12.00 часот во ГРАДСКИ ПАРК Богданци се организира продажна изложба на изработени предмети од страна на учениците од ООУ „Петар Мусев“, СОУ „Богданци“  и ЈОУДГ „Коста Попристов Делчев“ од Богданци, под мотото „Македонија земја на цвеќето  -  земја на розите“.

Ваква изложба ќе се организира и со учениците од ООУ „Кирил и Методиј“  во центарот на с.Стојаково.

 

Освен визуелниот ефект кој ќе се постигне, изборот на розата се темели и врз основа на студија која го потврдува нејзиното значење во извлекувањето на тешките  метали од почвата.

 

ДА СЕ ВКЛУЧИМЕ ВО АКЦИЈАТА!       

СВЕЧЕНО ОТВОРЕН АМФИТЕАТАР ПАЉУРЦИ

 

Во присуство на претставници од Министерството за локална самоуправа на Р.Македонија, Бирото за регионален развој, претставници од Центарот за развој на Југоисточниот плански регион и жителите на општина Богданци, денес, 27.02.2014 година беше свечено отворен амфитеатарот „Паљурци“.

Носител на проектот „Паљурци – Амфитеатар“ е Центарот за развој на Југоисточниот Плански Регион додека Проектни партнери се општина Богданци и општина Гевгелија. Средствата потребни за реализција на истиот се обезбедени од Програмата за рамномерен регионален развој преку Бирото за регионален развој, Центарот за развој на Југоисточниот плански регион, општина Богданци и општина Гевгелија.

Имајќи ја во предвид историјата на локацијата, местоположбата, условите и убавините на истата, целта на овој проект е да го развие локалитетот Паљурци во туристичка атракција и привлечна дестинација, а во исто време да стане центар за негување на образовните и културните вредности на нашиот регион и пошироко.

Свое обраќање на овој свечен настан имаа Државниот секретар на Министерството за локална самоуправа, г-ѓа Билјана Цветановска Гуговска, Претседателот на Советот за равој на Југоисточен плански регион, г-дин Ванчо Стојанов и Градоначалникот на општина Богданци, г-ца Анастасија Олумчева, која  го истакна следното:

„Проектот Амфитеатар на отворено, е само еден дел од големата идеја кон која се свртени погледите на граѓаните на мојата општина, и која нема да застане, заради можностите кои ги нуди и убавината која ја поседува. Им благодарам на сите што ја делат оваа голема идеја за развој и афирмација на локалитетот Паљурци и се грижат за зачувување на неговата природа, и посебно на сите нас што ја овозможивме реализацијата на објектот Амфитеатар на отворено“.

         

А за да биде настанот уште поубав, на крај следуваше културно - уметничка програма  во изведба на учениците при СОУ „Богданци“ Богданци - Ели Минева, Вања Петрушева и Маргарета Мингова со „Мит за настанокот на годишните времиња“.

ООУ „Петар Мусев“ Богданци се претстави со клавирска изведба на Илија Чрчев, Мартин Заров и Ангела Маџирова и изведба на виолина од Милена Милошевиќ и Софија Јакимова.

    

 

 

ДЕЛОВНИ ИНФОРМАЦИИ

ЛИНКОВИ

 

 

Културни настани

 

 

 

 
 
 
 
 
 
Број на гледања на артикли
756028

Посетители

1232367
Денес
Вчера
Оваа недела
Овој месец
Вкупно
653
1353
11924
32127
1232367

Server Time: 2017-11-20 07:40:57
Joomla template by Joomlashine.com