Општина Богданци                                                                                          

Занимливости за Општина Богданци

Поважни телефони

ОПШТИНА БОГДАНЦИ

Централа 034/222-333; 034/221-077;

Одделение за финансиски прашања 034/222-335;

Одделение за урбанизам, комунални работи , заштита на животната средина и јавни дејности 034/221-332;

 

ЈП „Комунална Чистота“ 034/221-038;

Здружение на пензионери 034/221-113;

Министерство за правда, Подрачна канцеларија Богданци 034/221-067;

 

Амбуланта Богданци 034/222-111;

Др. Магдалена Гогова ПЗУ (општа медицина)034/221-025;

Др. С.Карастојанова  ПЗУ (општа медицина) 034/221-221;

Др. Сашка Аврамова ПЗУ (општа медицина) 034/222-100;

Др.Мики Шутаров ПЗУ (стом.ординација) 034/221-789;

ПЗУ Ројал Медика 034/034/223-600;

 

Македонска Пошта АД (работна единица) 034/221-016;

Комерцијална Банка АД експозитура 034/222-663;

Стопанска Банка АД експозитура 034/221-118;

 

МПЦ Св.Атанасиј Велики 034/523-963;

Католичка Црква Св.Кирил и Методиј 034/222-967;

 

СОУ Богданци 034/223-077;

ООУ Петар Мусев 034/221-034;

ООУ Кирил и Методиј 034/235-325;

ЈОУДГ Коста Попристов Делчев 034/221-742;

 

Радио Такси ГОКИ 034/223-355;

Радио Такси МИЛ 034/222-522;

Радио Такси СТАРС 034/223-000;

Настани

Соопштение за акцијата „Македонија земја на цвеќето - земја на розите“

 

На ден 21 Март (Петок), со почеток од 10.00 часот, на „Булевар“ Богданци ќе започне акцијата „Македонија земја на цвеќето  - земја на розите“.

Акцијата продолжува во Здравствената  станица Богданци во 11:30часот.

Учениците од училиштата  во општината, акцијата за садење рози ќе ја изведат во школските дворови.

Во 12.00 часот во ГРАДСКИ ПАРК Богданци се организира продажна изложба на изработени предмети од страна на учениците од ООУ „Петар Мусев“, СОУ „Богданци“  и ЈОУДГ „Коста Попристов Делчев“ од Богданци, под мотото „Македонија земја на цвеќето  -  земја на розите“.

Ваква изложба ќе се организира и со учениците од ООУ „Кирил и Методиј“  во центарот на с.Стојаково.

 

Освен визуелниот ефект кој ќе се постигне, изборот на розата се темели и врз основа на студија која го потврдува нејзиното значење во извлекувањето на тешките  метали од почвата.

 

ДА СЕ ВКЛУЧИМЕ ВО АКЦИЈАТА!       

СВЕЧЕНО ОТВОРЕН АМФИТЕАТАР ПАЉУРЦИ

 

Во присуство на претставници од Министерството за локална самоуправа на Р.Македонија, Бирото за регионален развој, претставници од Центарот за развој на Југоисточниот плански регион и жителите на општина Богданци, денес, 27.02.2014 година беше свечено отворен амфитеатарот „Паљурци“.

Носител на проектот „Паљурци – Амфитеатар“ е Центарот за развој на Југоисточниот Плански Регион додека Проектни партнери се општина Богданци и општина Гевгелија. Средствата потребни за реализција на истиот се обезбедени од Програмата за рамномерен регионален развој преку Бирото за регионален развој, Центарот за развој на Југоисточниот плански регион, општина Богданци и општина Гевгелија.

Имајќи ја во предвид историјата на локацијата, местоположбата, условите и убавините на истата, целта на овој проект е да го развие локалитетот Паљурци во туристичка атракција и привлечна дестинација, а во исто време да стане центар за негување на образовните и културните вредности на нашиот регион и пошироко.

Свое обраќање на овој свечен настан имаа Државниот секретар на Министерството за локална самоуправа, г-ѓа Билјана Цветановска Гуговска, Претседателот на Советот за равој на Југоисточен плански регион, г-дин Ванчо Стојанов и Градоначалникот на општина Богданци, г-ца Анастасија Олумчева, која  го истакна следното:

„Проектот Амфитеатар на отворено, е само еден дел од големата идеја кон која се свртени погледите на граѓаните на мојата општина, и која нема да застане, заради можностите кои ги нуди и убавината која ја поседува. Им благодарам на сите што ја делат оваа голема идеја за развој и афирмација на локалитетот Паљурци и се грижат за зачувување на неговата природа, и посебно на сите нас што ја овозможивме реализацијата на објектот Амфитеатар на отворено“.

         

А за да биде настанот уште поубав, на крај следуваше културно - уметничка програма  во изведба на учениците при СОУ „Богданци“ Богданци - Ели Минева, Вања Петрушева и Маргарета Мингова со „Мит за настанокот на годишните времиња“.

ООУ „Петар Мусев“ Богданци се претстави со клавирска изведба на Илија Чрчев, Мартин Заров и Ангела Маџирова и изведба на виолина од Милена Милошевиќ и Софија Јакимова.

    

ПРЕЗЕНТИРАНА ПРЕДЛОГ СТРАТЕГИЈАТА ЗА КЛИМАТСКИ ПРОМЕНИ НА ОПШТИНА БОГДАНЦИ 2020

 

На ден 24.02.2014 година во холот на ОУ „Петар Мусев“ Богданци беше одржана презентација на „Предлог-стратегијата за климатски промени наопштина Богданци – 2020“

Активностите за изготвување на оваа стратегија се поддржани од Проектот на УСАИД за Општински стратегии за климатски промени кој се спроведува од страна на Милиеуконтакт Македонија.

Работните групи од Мрежата за рурален развој на Република Македонија, заеднички во партнерство со Општина Богданција ја изготвија стратегијата, како партнери на Милиеуконтакт Македонија во овој проект, чија цел е да допринесе кон поголема отпорност на климатските промени со подобрување  на подготвеноста  и способноста за реагирање на влијанието на климатските промени на локално ниво.

Општина Богданци е трета општина во Македонија која подготви стратегија за климатски промени.

Од страна на локалниот координатор на овој Проект за општина Богданци, Надица Маџирова, како и координаторите на трите работни групи Јованка Ампова - Локални земјоделски производи, Дејан Маџиров - Водни ресурси и Марјан Пеев - Енергетски потенцијали на присутните им беше презентирана предлог верзијата на стратегијата. Документот беше отворен за забелешки од граѓаните на општина Богданци, а после сите негови ревизии истиот ќе се даде на усвојување на Советот на општина Богданци.

Свое обраќање на овој јавен собир имаше и Градоначалникот на општина Богданци -  Анастасија Олумчева, како и проект координаторот - Столе Георгиев, кој  го истакна следново:

-  „Според третиот национален извештај, општина Богданци се наоѓа во регион кој е најмногу изложен на климатските промени. Од оваа причина, имаме за цел да го подготвиме локалното население да се справи со последиците.“

Членовите на работните групи во процесот на изготвување на стратегијата за климатски промени ја составија следната визија:

ОПШТИНА БОГДАНЦИ 2020 Е ЕНЕРГЕТСКИ ЕФИКАСНА ОПШТИНА СО ИСКОРИСТУВАЊЕ НА СЕКОЈА КАПКА ВОДА И ПРОИЗВОДСТВО НА КВАЛИТЕТЕН ЗЕЛЕНЧУК И ОВОШЈЕ.

 

                

ПРЕТСТАВНИЦИ ОД ДИПЛОМАТСКИТЕ ПРЕТСТАВНИШТВА НА Р.СРБИЈА И Р.БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ВО ПОСЕТА НА ОПШТИНА БОГДАНЦИ

 

    

 

Градоначалникот на општина Богданци, Анастасија Олумчева, вчера, 22.02.2014 година, оствари средба со Амбасадорот на Р.Србија, Н.Е. Душанка Дивјак - Томиќ и амбасадорот на Р.Босна и Херцеговина Н.Е. Здравко Беговиќ.

На средбата се разговараше за развојните потенцијали на општината во областа на земјоделието каде се истакнаа климатските услови, близината на граничните премини, железницата и пристаништето како можност за транспорт на производите. Амбасадорите потенцираа дека е неопходна преработувачка индустрија на земјоделските производи заради заштеди при транспорт и поголема трајност на производите.

Амбасадорот на Р.Босна и Херцеговина особено изрази интерес за изворите на топла вода, како можност за развој на бањски и спа туризам.

На средбата беше потенцирана потребата од превземање на различни мерки за мотивирање и привлекување на инвеститори како и за можностите за соработка со компании од нивните земји.     

На крај гостите уживаа во прекрасната програма на КУД „Бранд Петрушев“ Богданци збогатена со настапот на КУД „Никола Маринкович“ (Митанче) од Белегиш, Р.Србија.

 

      

 

ПРОМОТИВНО СЕ ОДДРЖА АКЦИЈАТА ЗАЕДНО ЗА НАШИОТ ГРАД

Денес, 22.02. 2014,  промотивно се оддржа акцијата за чистење  „Заедно за нашиот град“, која ја организираше општина Богданци во соработка со ЈП „Комунална Чистота“, а вклучува чистење на дворови, подруми, јавни површини, кастрење на дрвја и сл

Голема благодарност до сите граѓани кои земаа учество и повик за помасовно учество во следните акции, бидејќи чистата животна средина е наш заеднички интерес.

                                                                                       

 
 

ПОКАНА ЗА УЧЕСТВО ВО НАЦИОНАЛНА ЕКОЛОШКА КАМПАЊА МАКЕДОНИЈА ЗЕМЈА НА ЦВЕЌЕТО – ЗЕМЈА НА РОЗАТА

Почитувани,

На 21 март 2014 година, денот на пролетта, Ве покануваме да се вклучите во спроведувањето на националната еколошка кампања „Македонија земја на цвеќето – Земја на розата“, чиј национален координатор е Министерството за животна средина и просторно планирање со поддршка од Владата на Република Македонија.

Во спроведување на акцијата ќе бидат вклучени: средното општинско училиште, основните училишта (заедно со подрачните), како и  градинките во оштината, каде во престојниот период во рамките на наставниот процес по одделни наставни предмети треба да реализираат креативни идеи на учениците, со изработување на  предмети и оригами од различни материјали. Сите изработки треба да ја отсликуваат темата на кампањата. На денот на пролетта, 21 март 2014 година ќе се реализираат изложбени продажби на изработените предмети, а концептот на овој дел подразбира од собраните средства да се набават садници од рози и истите да се засадат во училишните дворови.

Како општина ја подржуваме оваа кампања и за таа цел ќе обезбедиме  садници од рози.

За текот на акцијата за садење на рози (време, место, број на садници), ќе бидете дополнително информирани.

Од општина Богданци, номинирано лице за спроведување на кампањата е Јованка Ампова , тел.034 221 332, моб.078 321 586;

 

 

 

ДЕЛОВНИ ИНФОРМАЦИИ

ЛИНКОВИ

 

 

Културни настани

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
Број на гледања на артикли
859830

Посетители

1400153
Денес
Вчера
Оваа недела
Овој месец
Вкупно
1380
677
7470
43746
1400153

Server Time: 2018-02-24 12:02:54
Joomla template by Joomlashine.com