Општина Богданци                                                                                          

Занимливости за Општина Богданци

Поважни телефони

ОПШТИНА БОГДАНЦИ

Централа 034/222-333; 034/221-077;

Одделение за финансиски прашања 034/222-335;

Одделение за урбанизам, комунални работи , заштита на животната средина и јавни дејности 034/221-332;

 

ЈП „Комунална Чистота“ 034/221-038;

Здружение на пензионери 034/221-113;

Министерство за правда, Подрачна канцеларија Богданци 034/221-067;

 

Амбуланта Богданци 034/222-111;

Др. Магдалена Гогова ПЗУ (општа медицина)034/221-025;

Др. С.Карастојанова  ПЗУ (општа медицина) 034/221-221;

Др. Сашка Аврамова ПЗУ (општа медицина) 034/222-100;

Др.Мики Шутаров ПЗУ (стом.ординација) 034/221-789;

ПЗУ Ројал Медика 034/034/223-600;

 

Македонска Пошта АД (работна единица) 034/221-016;

Комерцијална Банка АД експозитура 034/222-663;

Стопанска Банка АД експозитура 034/221-118;

 

МПЦ Св.Атанасиј Велики 034/523-963;

Католичка Црква Св.Кирил и Методиј 034/222-967;

 

СОУ Богданци 034/223-077;

ООУ Петар Мусев 034/221-034;

ООУ Кирил и Методиј 034/235-325;

ЈОУДГ Коста Попристов Делчев 034/221-742;

 

Радио Такси ГОКИ 034/223-355;

Радио Такси МИЛ 034/222-522;

Радио Такси СТАРС 034/223-000;

Настани

Одбележан Светскиот ден за сеќавање на сообраќајните незгоди

  По повод Светскиот ден за сеќавање на сообраќајните незгоди, претпладнево (15.11.2013) во салата на Совет на Општина Богданци, Општина Богданци во соработка со Општинскиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата (ОСБСП) одржа тркалезна маса на тема: „Како до помалку сообраќајни несреќи со фатални последици“.
   Покрај членовите на ОСБСП учесници на тркалезната маса беа Командирот на ПС при МВР Гевгелија, Илија Делев, претставници од сообраќајната секција при СОУ „Богданци“, вработени во Општина Богданци и медиуми.

   Според податоците коишто ги презентираше Митко Попов, вработен во Општина Богданци, на републичко ниво минатата година во земјава загинале 132 лица, а годинава во првите девет месеци 139 луѓе ги загубиле животите во сообраќајни несреќи. Најчести причини за сообраќајни незгоди на републичко ниво според статистиката се возење под дејство на алкохол, непочитувањето на правилата на првенство на минување, недржење правец на возење, непрописно свртување и непрописно престигнување.

   Според изводот на податоците за Општина Богданци кој го презентираше Командирот на ПЕ Гевгелија, Илија Делев бројот на случени сообраќајни незгоди селектирани по последици во нашата општина се следниве: Во 2011 година во населено место со материјална штета се случени 9, а со телесни повреди 2 сообраќајни незгоди; надвор од населено место во 2011 година со материјална штета 8, а со телесни повреди 11 незгоди, а на автопат/магистрален пат сообраќајни незгоди нема регистрирано. Во 2012 година во населено место се слушиле 9 со материјална штета и 2 со телесни повреди, надвор од населено место 3 со материјална штета и 3 со телесни повреди, а на магистрален пат и во оваа година не се регистрирани. Во 2013 година во населено место има 12 со материјална штета и 12 со телесни повреди, надвор од населено место 10 со материјална штета и 18 со телесни повреди, на магистрален пат повторно нема регистрирано сообраќајни незгоди.

  За голема среќа во сета ова статистика колоната за жртви од сообраќајни незгоди на територијата на Општина Богданци во периодот 2011-2013 година е празна бидејќи не е регистрирана ниту една жртва од сообраќајна незгода.

  Од дискусијата и поставените прашања на тркалезната маса произлегоа повеќе заклучоци и насоки за понатамошно дејствување со цел намалување на сообраќајните несреќи. Командирот на ПЕ Гевгелија повика за поголема соработка и анимирање на младината во превземање на активности со таа цел за која МВР секојдневно изработува активности и ги вклучува младите како активни учесници во истите. Заклучок беше и дека подрачјето на Општина Богданци има добра безбедносна состојба и кога има и кога нема жртви, имајќи го предвид фактот што низ нашата општина поминува транзитен пат. МВР секојдневно врши контроли на црните точки на територијата, изработени се оперативни планови за дејствување во летни и зимски услови по патната инфраструктура, се прави контрола на техничката исправност на возилата, се врши соработка со локални и републички субјекти,  а во план е во сообраќајните патроли да се вклучат  и граѓани од населените места. Исто така на тркалезната маса се посочија некои критични точки во Богданци каде треба да се одбележат пешачки премини, поставување на соодветни сообраќајни знаци и места за паркирање каде што се уште нема.

   Инаку најчеста причина за сообраќајни незгоди на територијата на Општина Богданци се непрелагодената брзина на возење, возење под  дејство на алкохол и непочитување на правилото за првенство на минување.

„Љубовна приказна“ од Драмско атеље СОУ „Богданци“

   

   Петокот 08.11.2013 со почеток во 19.30 часот во просториите на ООУ „Петар Мусев“ премиерно се изведе претставата базирана на „Љубовна приказна“ од Јукио Мишима. Преставата сеуште се оддржува во одредени термини за учениците од училиштата. Истата е во режија на Кире Ѓорѓиев и ја изведуваат Ели Минева, Мартин Крлевски и професорот пијанист Бранко Сапламаев од Драмско атеље СОУ „Богданци“ во соработка со Дом на Култура „Бранд Петрушев“.

 

Одржана работилница „Климатски промени и планирање на мерки за прилагодување“

  Изминатиов викенд, поточно во саботата на 02.11.2013 година, во  просториите на СОУ “Богданци“ во рамките на проектот УСАИД Општински стратегии за климатски промени  се одржа  работилница на тема: „Климатски промени и планирање  на мерки за прилагодување“.
 
  Како што е познато овој проект во Општина Богданци се спроведува веќе неколку месеци наназад, а крајна цел е да се изработи Стратегија за климатските промени  во Општина Богданци. Истиот е финансиран од УСАИД и го спроведува Милиеуконтакт Македонија.
 
   Општина Богданци е една од четирите општини во Р. Македонија кои што се избрани за спроведување на овој проект, така што после изготвувањето на Стратегијата, треба да произлезат предлог-проекти кои ќе бидат финансирани од УСАИД.
   

   Во рамките на овој проект, како што рековме, неколку месеци наназад, работат неколку работни групи во различни области, кои ги идентификуваат , анализираат и предложуваат предлог мерки за намалување на влијанието на климатските промени во скоро сите области од општественото живеење.
 
   Конкретно оваа работилница беше осврт на досега сработеното, со учество како на претставници од работните групи, така и претставници од  јавните институции и жители на Богданци. Работилницата ја водеа претставници од Милеуконтакт Македонија, а искуството од работата на овој проект во Казахстан со присутните го сподели гостинот од Вашингтон г-нот Глен Андерсон.
 

Кампања “Да ги заштитиме децата во сообраќајот“

   Во рамките на кампањата “Да ги заштитиме децата во сообраќајот“, а  како дел од Националната стратегија за унапредување на состојбите во безбедноста на сообраќајот, во координација на Републичкиот Совет за безбедност, Општина Богданци се вклучи во оваа кампања во делот на сообраќајното уредување на пешачките премини пред образовните институции.
 
   Акцијата беше изведена вчера и завчера со сообраќајно уредување на пешачките премини пред средното и основните училишта во општината, како и пред детската градинка во Богданци.
 
   Учество во акцијата “Да ги заштитиме децата во сообраќајот“ зедоа учениците од сообраќајната струка при СОУ “Богданци“ и вработени во локалната самоуправа.
Пешаците и понатаму се една од најранливите категории во сообраќајот, каде што во голем број се присутни децата – пешаци, затоа како критични точки се земени премините пред самите образовни институции.

10 Октомври посветен на борците за слобода

   На ден 10.10.2013 година по повод 69 годишнината на Денот на општинате се одбележа ослободувањето на Општина Богданци од фашистичкиот окупатор. 
   Утрово во Општина Богданци Сојузот на борците и Пензионерите заедно со Анастасија Олумчева, Градоначалник на Општина Богданци положија цвеќиња одавајќи им достојна почит на борците кои го овозможија слободното живеење на граѓаните на Општина Богданци.

   Во детската градинка „Коста Поп  Ристов - Делчев“ малите оддржаа кратка претстава пред своите наставници и Анастасија Олумчева. Преку истата го одбележаа значењето на патронот на детската градинка Коста Поп Ристов - Делчев.Денот на општината исто така се одбележа и со свечен ручек на кој Олумчева, пренесувајќи ги своите искрените честитки по повод 10 Октомври Денот на општината, како Градоначалник на Општина Богданци на гостите им порача:
 
 
„Да продолжиме да веруваме во желбите, идеите и луѓето кои ни го овозможија овој слободен ден, овој слободен град и слободна Македонија“
 
   На свечениот ручек гостите ја имаа можноста да уживаат во настапот на прекрасните Марија Илиева и Наталија Трајкова во феноменална музика на виолина и клавир. После настапот следеше и емоционално изведен рецитал од страна на Васил Зафирчев.
   Настанот го затвори одличниот локален клавијатурист Бранко Сапламаев.
   Преку денешниот ден Општина Богданци на своите сограѓани им го честита Денот на општината, оддавајќи им достојна почит на на луѓето кои во минатото се бореле за слободата на овој  народ, за овие поколенија, за слободно Богданци.

Македонија без отпад 2013 во Општина Богданци

   По повод националната акција за чистење „Македонија без отпад 2013 година“, на 05.10.2013 година, Општина Богданци активно учествуваше во истата со цел да се исчисти отпадот кој што се наоѓа на несоодветни места во околината.
 
   Акцијата „Македонија без отпад 2013 година“,се оддржа на 05.10.2013 година (сабота) со почеток во 9.00 часот, на локацијата м.в Самовилец, поточно патот кој води кон манастирчето “Свети Димитриј“.

   Во акцијата учество земаа вработените во општинската администрација како и вработени од ЈП „Комунална чистота“. Волонтерски и со цел соодветно развивање на свеста и одговорноста за неправилното управување со сметот активистите го искористија времето за да го докажат нивното уверување дека секој може да направи разлика доколку се потруди да оддели дел од своето време за правилно управување со сметот.
 
 

 

 

ДЕЛОВНИ ИНФОРМАЦИИ

ЛИНКОВИ

 

 

Културни настани

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
Број на гледања на артикли
859800

Посетители

1400099
Денес
Вчера
Оваа недела
Овој месец
Вкупно
1326
677
7416
43692
1400099

Server Time: 2018-02-24 11:47:43
Joomla template by Joomlashine.com