Општина Богданци                                                                                          

HomeОдноси со јавност

Односи со јавност

ЈАВЕН ОГЛАС ЗА СУБВЕНЦИОНИРАЊЕ НА ТРОШОЦИ ЗА КОМУНАЛНИ УСЛУГИ

Врз основа на Одлуката за спроведување на мерки за субвенционирање на трошоци за комунални услуги бр.07- 2474/10 од 27.12.2013 година (Службен гласник на општина Богданци бр.18/2013), Градоначалникот на општина Богданци објавува : 

ЈАВЕН ОГЛАС 
ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ БАРАЊА ЗА СУБВЕНЦИОНИРАЊЕ НА ТРОШОЦИ ЗА КОМУНАЛНИ УСЛУГИ 

Општина Богданци ќе врши обезбедување на остварувањето на социјална заштита на граѓаните од средствата на Буџетот на општина Богданци, во облик на спроведување на мерки за субвенционирање на трошоци за комунални услуги за граѓани изложени на социјални ризици.

Вкупниот  износ на субвенцијата   ќе изнесува  300,оо денари  месечно за секој корисник  и е составена од една компонента и тоа:

  1. покривање на трошоците  за потрошена вода за пиење од300,оо денари за секој корисник на услугата односно субвенцијата;

Право да поднесат  барање за субвенционирање од средствата на  Буџетот имаат лица со статус на:  корисници напостојанапарична помош  и тоа:

Ø  Лица на возраст над 65 години без никакви приходи ниту тој ниту семејството

Ø  Лица на возраст над 26 години со психофизички хендикеп и без примања;

Ø  Да се државјани на Република Македонија;

Ø  Да се жители на општина Богданци;

Ø  Да се корисници на услуги од ЈП „Комунална Чистота“ Богданци;

 

       Со барањето за субвенционирање на трошоци за комунални услуги се доставува следната документација:

 

Ø  Потврда дека е корисник на постојана парична помош;

Ø  Уверение за државјанство;

Ø  Потврда за жителство на општина Богданци и

Ø  Потврда за користење на услуги од ЈП „Комунална Чистота“ Богданци

 

      Заинтересираните лица своите барања можат да ги достават директно во архиватана општина Богданциили преку пошта, на адреса : општина  Богданциул.„Маршал Тито“ бр.62Богданци;

      Јавниот оглас ќе трае 10 дена од денот на објавувањето на веб страната на општината  www.bogdanci.gov.mk, и на огласната табла на општината, а барањата ќе можат да се достават најдоцна до 02.05.2014год.

 

Број 08-1038/1                                                                                                                                        

22.04.2014                                                                Градоначалник на општина Богданци

                                                                                                                        Анастасија Олумчева с.р.                                                                                                                                                                                                                         

 

                                                                                                                                                                                                                           

                                                                                                          

ИНТЕРВЈУ СО РАДОСЛАВ СТОЈЧЕВСКИ - ПРВЕНЕЦ НА ГЕНЕРАЦИЈАТА ВО СОУ БОГДАНЦИ ВО УЧЕБНАТА 2012/2013

За потсетување, по предлог на Градоначалникот – Анастасија Олумчева, Советотна Општина Богданци на една од своите седници донесе Одлука за доделување на стипендија на секој првенец на генерацијата од СОУ „Богданци“ – Богданци, почнувајќи од учебната 2012/2013 година. Оваа Одлука беше основ годинава 60 000 денари од Буџетот на општината заслужено да ги добие Радослав Стојчевски од Богданци, студент  прва година на Биохемија и физиологија на институтот Биологија при Природно математичкиот факултет (ПМФ).

За тоа какво е чувството да се биде најдобар меѓу најдобрите и каков е неговиот живот погледнете во продолжение во Интервјуто кое го направивме со него.

 

1.(Општина Богданци): Какво е чувството и дали е тежок патот да се биде првенец на генерацијата?

Раде: Чувството да се биде првенец на генерацијата е прекрасно. Да си со сите, а сепак над сите. Патот кон врвот секако е тежок, долг и стрмен, но погледот од него е незаборавен.

 

2. (Општина Богданци): Што студираш, и каде се гледаш себеси за 10 години?

Раде:Студирам Биохемија и физиологија на институтот Биологија при Природно математичкиот факултет (ПМФ). После 10 години себеси се гледам како инженер т.е како научник во сферата во која навлегов. Се надевам дека со трудот кој го вложувам и овде при студирањето ќе успеам во тоа.

 

3. (Општина Богданци): Дали средствата кои ги доби од општината ти помогнаа да покриеш дел од трошоците за твоето студирање?

Раде:Средствата кои ги добив од општината ми помогнаа делумно, но сепак значајно. Голема благодарност до општината, убаво е да се наградуваат оние кои го заслужиле тоа.

 

4.(Општина Богданци): Дали имаш некое хоби со кое што се занимаваш конкретно?

Раде:Секако дека имам хоби.. Свирам гитара и сум голем љубител на музиката. Како што рекол Платон музиката му дава душа на универзумот, крилја на умот, лет на имагинацијата, и живот на нештата. Освен тоа играм фудбал и пинг-понг. Здраво е да се спортува, како што рекле одамна: во здраво тело – здрав дух..

 

5.(Општина Богданци): Што им порачуваш на средношколците за да го постигнат успехот кој ти го постигна?

Раде:Колку е потешка борбата, толки е послатка победата. Можев јас, можете и вие.. Нема ништо невозможно за оној кој ќе се обиде. Затоа што еден ден ке се разбудите и нема да има повеќе време да ги направите нештата што ги сакате. Никој не може да ве мотивира, додека не се мотивирате самите. Не чекајте, почнете да ги правите бидејќи никогаш не е доцна.Bсушност ние не растеме кога нештата се лесни, ние растеме кога се соочуваме со вистински предизвици. А ова е вистински предизвик за вас, како што беше и за мене, за подоцна да се гордеете со самите себе, како што јас се гордеам со ова што го постигнав.

 

6.(Општина Богданци): Кажи ни нешто за крај.

Раде:За крај сакам да се заблагодарам на Општината, а секако и на вас за поканата и за интервјуто..

И уште една порака до сите: Најдоброто нешто од минатото е тоа што ти кажува што треба, а што не треба да понесете со себе во иднината..

 

Ти Благодариме и ни беше чест и задоволство. Многу успеси во иднина.

 

 

 

 

ДЕЛОВНИ ИНФОРМАЦИИ

ЛИНКОВИ

 

 

Културни настани

 

 

 

 
 
 
 
 
 
Број на гледања на артикли
674457

Посетители

1097099
Денес
Вчера
Оваа недела
Овој месец
Вкупно
1391
1119
6186
20060
1097099

Server Time: 2017-08-18 18:07:29
Joomla template by Joomlashine.com