Општина Богданци                                                                                          

Односи со јавност

ПРОЕКТОТ „ПАЉУРЦИ – АМФИТЕАТАР“ ВО ЗАВРШНА ФАЗА

При крај е изградбата на „Паљурци-Амфитеатар“, чија главна цел е oбезбедување простор каде што ќе се одржуваат традиционални културниманифестации,семинари,симпозиуми, забава, театар, концерти, предавања.

Проектот е со времетраење од 7 месеци, носител на истиот е Центарот за развој на Југоисточниот Плански Регион додека Проектни партнери се општина Богданци и општина Гевгелија. Средствата потребни за реализција на проектот се обезбедени од Програмата за рамномерен регионален развој преку преку Биротоза регионален развој, Центарот за развој на Југоисточниот плански регион, општина Богданци и општина Гевгелија.

Преку овој проект општина Богданци ќе добие амфитеатар од  400 места со кој ќе се овозможи развој на туризмот и кој ќе биде центар на одржување на досегашните традиционални културни манифестации во Богданци и околината: Богданските средби, Коледарскиот хепенинг, Првомајски трки на коњи и магариња, Богданско културно лето, како и одржување семинари, симпозиуми, забава, театар, концерти, предавања.

Врз основа на климатските услови во Југоисточниот плански регион се предвидува амфитеатарот на отворено да се користи од Март до Ноември. Овој период е клучен за сите активности што се случуваат во таа област.

 Резултати од проектот:

•     Изграден амфитеатар за потребите од културен карактер на локалното население;

•    Зголемен број на посетители - туристи  во руралниот дел на регионот;

•    Зголемена туристичка понуда во Југоисточниот плански регион;

•    Подобрен квалитетот на живот на жителите од општина Богданци;

•    Подобрено партнерство помеѓу приватниот сектор, општините, невладините организациии и граѓаните, особено во поглед на одржливоста на проектните резултати, подобрување на економската ситуација и покачување на потенцијалот за идни домашни и странски инвестиции.

Откако ќе завршат сите активности ќе се изврши промоција на проектот.

IPA PROGRAM FOR CROSS-BORDER COLLABORATION BETWEEN REPUBLIC OF BULGARIA AND REPUBLIC OF MACEDONIA,CCI NO.2007CB16IPO007

Within the framework of IPA program for overborder collaboration between Republic of Macedonia and Republic of Bulgaria, CCI NO.2007CB16IPO007 approved for financing is the project “Open Gate for cultural exchange-Building mutual European future”.

The leading partner of the project is the municipality of Kustendil,Republic of Bulgaria while municipality of Bogdanci is the partner of Repiblic of Macedonia. The project’s duration is 24 months with a total budget of 295 597,14 Euros.

 One of the most important activities for the municipality of Bogdanci as a partner within the framework of this project, is the reconstruction of the Cultural centre “Brand Petrushev” Bogdanci.

 Insight of the project’s resume can be made on the following link : Project Summary

 

 

ДЕЛОВНИ ИНФОРМАЦИИ

ЛИНКОВИ

 

 

Културни настани

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
Број на гледања на артикли
1128580

Посетители

1777595
Денес
Вчера
Оваа недела
Овој месец
Вкупно
1287
1846
9131
39537
1777595

Server Time: 2018-09-22 09:45:38
Joomla template by Joomlashine.com