Општина Богданци                                                                                          

3 Декември Светски ден за лица со посебни потреби

 

   По повод 3 Декември Светскиот ден на лица со посебни потреби Анастасија Олумчева, Градоначалник на Општина Богданци им подари пакетчиња со мотото „Сите деца играат“ на петнаесетте дечиња од Дневниот центар за умерена и тешка попреченост. Олумчева ја искористи оваа средба за да разговара со родителите, децата и службите од Дневниот центар со цел да се запознае со можностите и карактерите на дечињата со попреченост.
 
   По повод овој ден Дневниот центар организираше ручек кој беше придружуван со музика и играње и кој во забавна атмосфера ја истакна еднаквоста кои децата со посебни потреби ја заслужуваат во општествената сфера.
   Олумчева порача дека: 
 
   „Целта на овој ден, која Дневниот центар ја исполни на совршен начин, е да се разберат можностите за достигнувањата на лицата со посебни потреби и поттикне поддршката на нивното достоинство, права и благосостојба.“.
 
Во атмосфера на љубов и елација децата од Центарот ја пренесоа нивната сила и издржливост во општество кое нечесто ги прифаќа без да им овозможи истакнување на нивните придонеси.
 
 
 

Јавна дебата во рамките на проектот „Подобрување на патната мрежа за развој на руралната прекугранична област“

                                                                  
 

 

    Во рамките на проектот „Подобрување на патната мрежа за развој на руралната прекугранична област“ – АГРАС,  финансиран од Европската унија преку ИПА програмата за прекугранична соработка помеѓу Р.Грција - Р.Македонија 2007-2013 година и имплементиран од Центарот за развој на Југоисточниот плански регион ќе се одржуваат јавни дебати во сите десет општини од Југоисточниот плански регион. Тема на дискусија ќе бидат изработените анализи за постоечката патна инфраструктура во регионот. Истите ќе се дискутираат и анализираат со помош на надворешни експерти во поглед на техничките прашања и  дизајнот.
    Дебатите ќе ги организира Центарот за развој на Југоисточниот плански регион во координација со општините. Учество ќе земат сите заинтересирани страни (бизнис сектор, експерти, граѓани итн.)
    Целта на јавните дебати е да се добие целосен увид и преглед на моменталната  состојба на инфраструктурата во регионот и да се подобри истата преку анализите од дискусиите во општините со помош од соодветни експерти. Истите ќе послужат за изработка на стратешки документ Студија на можности која ќе послужи за подобрување на патната инфраструктура во Југоисточниот регион.
    Студијата на Можности ќе биде подготвена и доставена до сите заинтересирани страни во иднина.
 
    Во вторник,10.12.2013 година, во просториите на Општина Богданци со почеток од 11.30 часот ќе се одржи една од предвидените десет јавни дебати од овој вид.
 
Агендата можете да ја симнете од дадениот линк:
 
 
 

Успешно затворени „Отворени денови за социјална заштита во рурални средини“

   Врз основа на Програмата за спроведување на проектот „Отворени денови за социјална заштита во рурални средини“ од Министерството за труд и социјална работа Центарот за социјална работа – Гевгелија и Општна Богданци оддржаа Отворени денови во населените места Стојаково, Ѓавото и Селемли.
 
   Директорот на центарот за социјална работа – Гевгелија, г – н Лазар Трајков изјави дека:
   „Информативните средби имаа за цел информирање на граѓаните за условите, начинот и постапката за     остварување на права од социјалната заштита.“
 
   Покрај информативните средби службите заедно со директорот од Центарот за социјална работа – Гевгелија ја искористија можноста да лично посетат неколку семејства и граѓани кои се вклучени во ранливите социјални категории.

Се оддржа Форум со работодавачи

   Во Четврток 28.11.2013 година во Кабинетот на Градоначалник на Општина Богданци се оддржа форум со работодавачи. Претставници од Министерството за труд и социјална политика, Агенцијата за вработување на Република Македонија, Центрите за вработување на Националниот совет за претприемништво и конкурентност во соработка со Општина Богданци ги презентираа Активните програми и мерки за вработување на работодавачите со цел јакнење на соработката во планирањето и имплементирањето на политиките за вработување на локално ниво.
 
   По поздравните говори на Анастасија Олумчева, Градоначалник на Општина Богданци, Претставниците на Министерството за труд и социјала, Агенцијата за вработување на Република Македонија и Одделението за локален економски развој се пристапи кон презентирање на логистика за потребите на малите и средните претпријатија, подобрувањет на претприемништвото и Анализа на профили за потребите на пазарот на труд.
 
   Во рамките на форумот претставник од Агенцијата за вработување на Република Македонија на работодавачите од Општина Богданци ги претстави Активните програми и мерки за вработување за кои се одлучи да истите бидат редовно споделувани низ медиумите на општината.
Целта на форумот беше да се истакнат програмите и мерките од Агенцијата за вработување на Република Македонија кои се овозможени за работодавачите од Општина Богданци.
 
   Успешно беше извршено и појаснување и мапирање на проблемите со кои се соочуваат локалните работодавачи и преку изјаснување на истите се наметна потребата за поголема соработка помеѓу работодавачите и Министерството за труд и социјална политика, Агенцијата за вработување на Република Македонија и Општина Богданци.
 

Се оддржа Форум со матичните лекари од Општина Богданци

   Во Четврток 28.11.2013 година во Кабинетот на Градоначалник на Општина Богданци се оддржа форум со матични лекари од Општина Богданци. Целта на домаќинот на форумот беше да се воспостават подиректни и поконзистентни начини на соработка помеѓу матичните лекари и Општина Богданци.
 
   На форумот гостуваа директорот на Фондот за здравствено осигурување Гевгелија и претставници од ЈУ Меѓуопштински центар за социјална работа. Присуството на гостите придонесе кон остварување на подиректна соработка со службите од претставените институции.
 
   За време на форумот беше воспоставена успешна соработка помеѓу инволвираните страни. Со цел навремено информирање на јавноста за работата на матичните лекари, Фондот за здравствено осигурување и ЈУ Меѓуопштински центар за социјална работа редовно ќе се пренесуваат информации на општинските медиуми.

 

 

ДЕЛОВНИ ИНФОРМАЦИИ

ЛИНКОВИ

 

 

Културни настани

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
Број на гледања на артикли
895812

Посетители

1445301
Денес
Вчера
Оваа недела
Овој месец
Вкупно
1666
1475
9576
40553
1445301

Server Time: 2018-03-24 19:41:28

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Joomla template by Joomlashine.com