Општина Богданци                                                                                          

ПВЕ "Богданци" влегува во својата финална фаза

   Паркот на ветерни електрани "Богданци" влегува во својата финална фаза од изградбата, откако вчера од пристаништето во Солун преку граничниот премин Богородица почна транспортот на компонентите од кои ќе бидат изградени ветерните турбини.
 
  Станува збор за исклучително сложена операција затоа што за превоз на една ветерница, компонентите се распоредени во десетина огромни камиони, што формираат конвој подолг од еден километар. 
 
   Тежината на сите компоненти распоредени во камионите надминува 330 тони. Во по три камиони се распоредени перките за ветерницата и сегментите за столбот, во еден камион се пренесува гондолата, во еден наглавокот, а во два се распоредени помали парчиња. Најголема тежина има гондолата во која се наоѓа генераторот и овој товар тежи 85 тони. 
 
   Возилото со кое се превезува наглавокот што претставува компонента која ги спојува перките тежи 28 тони. Трите камиони што ги транспортираат перките се долги преку 50 метри, а секој носи товар од по 12 тони, а оние што се натоварени со сегментите за столб тежат по 50 до 60 тони. 
 
   „Во наредните денови ќе почне и монтажата на ветерницата, а паралелно ќе продолжат да пристигнуваат и да се монтираат останатите турбини на локацијата Ранавец кај Богданци. Согласно воспоставената динамика, ќе се транспортираат по две ветерници неделно, што како операција ќе тече во наредните два месеци, а ветерниот парк се очекува да биде ставен во функција во текот на првото тромесечје од наредната година“, вели Дејан Бошковски, генерален директор на АД ЕЛЕМ.
   Турбините, производство на Сименс - Данска се меѓу најдобрите во својата класа. Инсталираната моќност на секоја од нив е 2.3 МW, висината на столбот изнесува 84 метри, а дијаметарот на елисата изнесува 93 метри. 
 
   Во мај годинава на локацијата Ранавец кај Богданци беше означен камен темелник и почеток на градежните активности на ПВЕ Богданци. До овој момент, завршена е изведбатата на потребната инфаструктура и придружни објекти за ветропаркот . Изградена е патна инфраструктура, приклучен далековод , командна зграда и 20/110 KV трафостаница, а паралелно тече ископот и бетонирањето на темелите за ветерниците. 
   Проектот „Богданци“ предвидува изградба на 16 ветерни електрани кои се очекува да испорачуваат околу 100 GWh природно одржлива енергија, што на годишно ниво е доволно за снабдување на домаќинствата на 60.000 граѓани на Македонија. 
 
   Истовремено тие ќе ја зголемат инстралирана моќност на АД ЕЛЕМ за 36,8 MW. Со овој проект ќе се зголеми и учеството на обновливите извори во производството на АД ЕЛЕМ. 
 
   Во овој проект вреден 55,5 милиони евра, заемот од Владата на Германија преку КФВ банката изнесува 47,9 милиони евра, додека 7,6 милиони евра веќе обезбеди АД ЕЛЕМ од сопствени средства.
 
 

„Отворени денови за социјална заштита во рурални средини“ - Ѓавото

 
ИЗВЕСТУВАЊЕ
 
   Врз основа на Програмата  за спроведување на проектот „Отворени денови за социјална заштита во рурални средини“, ве известуваме дека Министерството за труд и социјална политика, Центарот за социјална работа – Гевгелија, заедно со Општина Богданци ќе одржат информативна средба која има за цел информирање на граѓаните за условите, начинот и постапката за остварување на права од социјалната заштита.
 
   Ги повикуваме жителите на населено место Ѓавото дека на ден 20.11.2013 година (среда) во 13.00 часот, во просториите на училиштето ќе има стручен тим за помош при решавање на социјалните проблеми на населението.
 
 
 
Општина Богданци
 

„Љубовна приказна“ од Драмско атеље СОУ „Богданци“

   

   Петокот 08.11.2013 со почеток во 19.30 часот во просториите на ООУ „Петар Мусев“ премиерно се изведе претставата базирана на „Љубовна приказна“ од Јукио Мишима. Преставата сеуште се оддржува во одредени термини за учениците од училиштата. Истата е во режија на Кире Ѓорѓиев и ја изведуваат Ели Минева, Мартин Крлевски и професорот пијанист Бранко Сапламаев од Драмско атеље СОУ „Богданци“ во соработка со Дом на Култура „Бранд Петрушев“.

 

Известување по Закон за домување

   Општина Богданци Ве известува дека доколку сопствениците на посебните делови од станбената зграда немаат назначено Управител или регистрирано Заедница на сопственици, должни се согласно член 134 од Законот за домување („Службен весник на РМ“ бр.99/09...55/13) да го извршат истото.
 
   Доколку не се постапи по истото, а имајки го во предвид член 45 од Законот за измени и дополнувања на Законот за домување („Службен весник на РМ“ бр.36/11), во кое е пропишано дека „доколку сопствениците на посебните делови не определат управител или не регистририраат заедница на сопственици во рок од една година од денот на влегување во сила на овој закон, тогаш на барање на овластениот инспектор за домување, Управителот го определува судот во вонпарнична постапка избран од регистарот на управители на станбени згради од членот 109 ст. 1 т. 6 на овој закон.

Претстава на Драмско атеље СОУ „Богданци“

   Со влез од 100 денари вечерва во 19.30 часот во просториите на ООУ „Петар Мусев“ премиерно ќе се изведе претстава базирана на „Љубовна приказна“ од Јукио Мишима. Преставата во режија на Кире Ѓорѓиев ќе ја изведат Ели Минева, Мартин Крлевски и професорот Бранко Сапламаев од Драмско атеље СОУ „Богданци“ во соработка со Дом на Култура „Бранд Петрушев“. 

 

 

ДЕЛОВНИ ИНФОРМАЦИИ

ЛИНКОВИ

 

 

Културни настани

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
Број на гледања на артикли
1054267

Посетители

1658574
Денес
Вчера
Оваа недела
Овој месец
Вкупно
1547
2108
7771
37471
1658574

Server Time: 2018-07-19 19:30:22

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Joomla template by Joomlashine.com