Општина Богданци                                                                                          

Македонија без отпад 2013 во Општина Богданци

   По повод националната акција за чистење „Македонија без отпад 2013 година“, на 05.10.2013 година, Општина Богданци активно учествуваше во истата со цел да се исчисти отпадот кој што се наоѓа на несоодветни места во околината.
 
   Акцијата „Македонија без отпад 2013 година“,се оддржа на 05.10.2013 година (сабота) со почеток во 9.00 часот, на локацијата м.в Самовилец, поточно патот кој води кон манастирчето “Свети Димитриј“.

   Во акцијата учество земаа вработените во општинската администрација како и вработени од ЈП „Комунална чистота“. Волонтерски и со цел соодветно развивање на свеста и одговорноста за неправилното управување со сметот активистите го искористија времето за да го докажат нивното уверување дека секој може да направи разлика доколку се потруди да оддели дел од своето време за правилно управување со сметот.
 
 

Донирај од срце

   Општина Богданци со голема желба за солидарност и разбирање ги повикува граѓаните на Општина Богданци да слободно донираат алишта во зградата на Општина Богданци од 08.00 до 16.00 часот. Истата ќе им биде доделена на оние кои им е најпотребна.

Македонија без отпад 2013

   
   По повод националната акција за чистење „Македонија без отпад 2013 година“, на 05.10.2013 година, Општина Богданци ќе земе активно учество во истата со цел да се исчисти отпадот кој што се наоѓа на несоодветни места во околината.
 
   Покрај ова, акцијата има за цел да ја развие свеста кај граѓаните за правилно управување со отпадот.
 
   Акцијата „Македонија без отпад 2013 година“, ќе се оддржи на 05.10.2013 година (Сабота) со почеток во 9.00 часот, на локацијата м.в Самовилец, поточно патот кој води кон манастирчето “Свети Димитриј“.
 
   Се очекува учество во акцијата да земат околу 1500 граѓани.

Општина Богданци на NEXPO 2013

   Општина Богданци е една од ретките македонски општини што ќе учествува на големата манифестација на општини во Југоисточна Европа NEXPO 2013, која се одржува од 25 до 27 септември во Опатија и во Ријека, Република Хрватска.

   Општина Богданци преставувана од Анастасија Олумчева, Градоначалник на Општина Богданци пред потенцијалните инвеститори и експерти ќе ја има можноста да ги презентира проектите на општината во областа на енергетска ефикасност и обновливи извори на енергија. Олумчева ќе ги истакне и потенцијалите кои инвеститорите ќе ги имаат да се развијат на територијата на Република Македонија, Југоисточниот регион и Општина Богданци.

   Организатор на  овој саем на локални власти во Југоисточна Европа е NALAS, мрежата која обединува 16 асоцијации на 8.000 локални власти од овој дел на Европа, директно избрани од повеќе од 80 милиони жители од регионот.

   На овој меѓународен саем на општини на се очекува присуство на високи претставници на Европската Унија, околу 250 градоначалници од ЈИЕ и здруженија, како и повеќе развојни агенции, граѓански здруженија и бизнисмени од Европа. NEXPO 2013 има цел да ја промовира улогата на локалните власти во процесот на децентрализација, поврзувањето и соработката во мрежата на општини, како и во изградба на регионални бизнис-врски и обезбедување одржлив развој на истите.

   Централни теми на дискусија на овој Меѓународен саем на општини на Југоисточна Европа ќе бидат од сферата на бизнисот и создавање на можности за инвестиции преку промоција на проекти од сферата на енергетска ефикасност и користење на обновливи извори на енергија.

   Овој меѓународен саем на општини годинава се очекува да има повеќе од 4.000 учесници, кои своите потенцијали ќе ги претстават на околу 4.000 квадратни метри изложбен простор.

 
 
 
 

Општина Богданци организираше “Марш со велосипеди, тротинети, ролери, скироли и пешачење„

   На 20.09.2013  година, со почеток во 10.30 часот, а по повод 22 септември –  “Меѓународен ден без автомобили“ Општина Богданци организираше “Марш со  велосипеди, тротинети, ролери, скироли и пешачење„.
  Овој настан е дел од  Европската недела на мобилност која трае од 16-22 септември 2013 година.
   Учество во Маршот земаа учениците од основните и средното училиште во  Богданци и населените места како и најмалите од детската градинка во Богданци,  тргнувајќи од три локации низ градот се пешачеше и возеше на велосипеди, ролери, скироли и тротинети. На маршот му се придружија и голем број на граѓани
 меѓу кои и Анастасија Олумчева, Градоначалник на Општина Богданци која изјави:
  • „Богданци е мала општина и нашата заедница е редовен интегратор на практиките за заштита на околината и здравјето. Во последно време воздухот станува толку загаден  то нашите бели дробови ќе станат единствен колектор  на јаглерод диоксид. Затоа денес преку мала но значајна жртва ние граѓаните на Општина Богданци одлучуваме да ја пренесеме пораката за влијанието на здрава и незагадена животна средина. Нашата активност денес нека е постојан потсетник на свеста која ја имаат граѓаните на Општина Богданци.“.

   Сите учесници на крајот од Маршот се собраа на градскиот парк во Богданци каде  се одржа наградната игра и каде присутните ги забавуваше Александар Белов. Се  доделија разни награди на младите од училиштата на кои претходно им беа  доделени токени кои по случаен избор се извлекуваа и на најсреќните им беа  доделени скироли и велосипеди.
   Целта на настанот беше да се подигне свеста кај граѓаните за влијанието на  автомобилите врз локалниот квалитет на воздухот и да ги охрабри истите за подобрување на нивното здравје и благостостојба со промена на еден нивен ден, во ден на мобилно однесување.
 
   Во оваа манифестација се вклучени повеќе од 2.000 града во 43 земји во светот кои одржуваат различни активности за оддржливост на мобилна култура. Под мотото “За почист воздух, помалку бучава, повеќе пари – користете помалку автомобили“ за прв пат годинава, Општина Богданци беше дел од овие случувања.
 

 

 

ДЕЛОВНИ ИНФОРМАЦИИ

ЛИНКОВИ

 

 

Културни настани

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
Број на гледања на артикли
1090627

Посетители

1717576
Денес
Вчера
Оваа недела
Овој месец
Вкупно
1721
1719
3440
39321
1717576

Server Time: 2018-08-21 21:54:17

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Joomla template by Joomlashine.com