Општина Богданци                                                                                          

Се одржа четвртата јавна трибина од областа не земјоделието на тема „Болести на растенија“

   Во просториите на СОУ „Богданци“ - Богданци, вчера со почеток во 20.10 часот се оддржа Јавна трибина на тема „Болести кај растенијата“.
   Предавач и гостин на трибината беше Атанас Василев дипломиран агроном инженер. 
   На повеќечасовната трибина се адресираа и теми од областа на семенски материјал, болести кај доматите и влијанието на климатските промени. Агрономот Атанас Василев ја истакна значајноста на изборот на семенски материјали кои влијаат врз квалитетот на производите. Постојат одредени семенски материјали кои се имуни на одредени болести. Во нашиот регион треба да се искористува семенски материјал кој е имун на најчестите болести во нашиот регион.
   Одредени болести се најчести во овој регион и за истите се претставија разни решенија за кои се оддели поголем дел од времето. Сепак заклучокот беше дека мора да постои строго менаџирање и превенција преку начинот на хранење, наводнување и прскање на производите.
   Неизбежен беше заклучокот дека климата е променета во Општина Богданци и за неа се истакна дека треба да се решава со строго менаџирање на хранењето и наводнувањето на производите.
   Достигнатите резултати и заклучоци од трибината ја имаат можноста да екстремно влијаат на работата на земјоделците во Општина Богданци и за таа цел Општина Богданци ќе организира уште јавни трибини кои подиректно и подетално ќе ги запознаат земјоделците со решенија за нивните проблеми.

Втор „Отворен ден“ во населено место Стојаково

   Во просториите на Месна заедница – Стојаково по втор пат се  одржа „Отворен ден“ со Градоначалник на Општина Богданци, Анастасија Олумчева и службите на Општина Богданци.

   Можноста за разговор со службите и градоначалникот на Општина Богданци ја искористија граѓаните на населено место Стојаково кои во најголем број ги 
истакнаа проблемите од комунален аспект со кои се соочуваат секојдневно. Исто така се разговараше и за проблеми со вработувањето, легализација на имот и останати прашања поврзани со имотно правни односи.   
„Отворен ден“ се организираше со цел да се обезбеди полесен пристап на граѓаните до службите и градоначалникот на општината и поради природата на остварената комуникација истиот настан ќе се организира редовно секој прв Вторник во месецот.
 

Втор „Отворен ден“ во населено место Стојаково

    Во просториите на Месна заедница - Стојаково, на ден 06.08.2013 во 10.00 часот, Општина Богданци организира „Отворен ден“ со Градоначалник на Општина Богданци, Анастасија Олумчева. Целта на „Отворен ден“ е да се обезбеди полесен пристап на граѓаните до службите на општината и да се изнајдат решенија за проблемите на граѓаните кои се во надлежност на Општина Богданци.

 

Четврта јавна трибина од областа на земјоделието на тема „Болести на растенијата и нивна заштита“

   Во просториите на СОУ „Богданци“ - Богданци, на ден 06.08.2013 со почеток во 20.10 часот, Општина Богданци организира Јавна трибина на тема „Болести на растенијата (габни, бактериски и вирусни) и нивна заштита“.
   Предавач и гостин на трибината ќе биде Атанас Василев дипломиран агроном инженер. Целта на трибината е да се посочат најчестите болести на растенијата во регионот и за истите да се изнајдат решенија и заштита. 
   Достигнатите резултати и заклучоци од трибината ја имаат можноста да екстремно влијаат на работата на земјоделците во Општина Богданци. 

Јавна трибина за одгледувачи на цвеќе

   На ден 31.07.2013, Среда, со почеток од 20.30 часот во салата на Советот на Општина Богданци ќе се оддржи трибина за одгледувачите на цвеќе. Предавач ќе биде дипломиран агроном инженер Атанас Василев.

 

 

 

ДЕЛОВНИ ИНФОРМАЦИИ

ЛИНКОВИ

 

 

Културни настани

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
Број на гледања на артикли
1128543

Посетители

1777531
Денес
Вчера
Оваа недела
Овој месец
Вкупно
1223
1846
9067
39473
1777531

Server Time: 2018-09-22 08:54:49

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Joomla template by Joomlashine.com