Известување за планирани прекини во дистрибутивниот систем за електрична енергија на 15.06.2021 година

Почитувани,

Ве известуваме дека согласно добиените податоци од ЕВН Македонија, екипите на ЕЛЕКТРОДИСТРИБУЦИЈА ќе работат на реконструкција и модeрнизирање на дистрибутивната мрежа на одредени локации во Богданци. Заради реализација на инвестиционите зафати за подобрување на квалитетот во снабдувањето со електрична енергија, на ден 15.06.2021 година (вторник) во периодот од 08.30 до 13.00 часот без снабдување ќе останат Риве Транспорт, Гоки Травел, Сточарство Богданци, Оранжерии Трнка, Бензинска Шимов, Ампа, Фуел Танкс, трафостаници Химез и Т Мобиле Богданци и Баџо на влез во Богданци.

Прво прскање против возрасни комарци по земјен пат во општините во Југоисточниот плански регион

Се известуваат сите граѓани на десетте општини во Југоисточниот плански регион, дека првото прскање против возрасни комарци ќе се изврши во период од 14 до 16 Јуни 2021 година, со следниот распоред:

  1. На 14.06.2021 година (Понеделник), во период од 20 до 04 часот во општините Радовиш и Конче.
  2. На 15.06.2021 година (Вторник), во период од 20 до 04 часот во општините Ново Село, Босилово, Василево и Струмица.
  3. На 16.06.2021 година (Среда), во период од 20 до 04 часот во општините Гевгелија, Валандово, Дојран и Богданци.

Се известуваат сопствениците на пчелни семејства да преземат соодветни мерки за заштита, односно да ги затворат истите во најавениот временски период.

Подобрување на сообраќајната инфраструктура преку реконструкција на шест улици во Стојаково

Врз основа на Одлуката на Владата на Република Северна Македонија за доделување на средства за финансирање на проекти за развој на подрачја со специфични развојни потреби за 2021 и 2022 година, на 10.06.2021 година се склучи договор за реализација на проектот – „Подобрување на сообраќајната инфраструктура преку реконструкција на шест улици во село Стојаково.  Договорни страни се Министерство за локална самоуправа, Биро за регионален развој застапуван од директорот Рамиз Реџепи од една страна и Општина Богданци  застапувана од Градоначалникот, Блаже Шапов.

Со проектот се планира реконструкција на шест  улици во село Стојаково и тоа: ул „Леонид Јанков“, ул „Солунска“, ул „Дваесетипетмина крак 1“, ул „Дваесетипетмина крак 2“, ул „Карпошева крак 2“, и ул „Јане Сандански“. Вкупната должина на улиците кои се предмет на реконструкција изнесува 1235,00 метри, со вградување на павер со сива боја од 8 цм. За таа цел, доделени се средства во износ од 3.000,000 денари како учество на Бирото за регионален развој а остатокот од средствата ќе се дообезбедат од Буџетот на општина Богданци. Следува спроведување на постапка за јавна набавка за избор на најповолен понудувач.

Одложено првото прскање против возрасни комарци во општините во Југоисточниот регион

Се известуваат граѓаните од општините во Југоисточниот регион, дека СЕ ОДЛОЖУВА првото прскање против возрасни комарци кое беше предвидено да се изврши на 07,08,09 Јуни 2021 година.

Прскањето се одложува поради неповолни временски услови т.е појава на врнежи во предвидениот период, а за спроведување на планираното прво прскање против возрасни комарци, граѓаните од Југисточниот регион ќе бидат дополнително известени.

Прво прскање против возрасни комарци по земјен пат во општините во Југоисточниот плански регион

Се известуваат сите граѓани на десетте општини во Југоисточниот плански регион, дека првото прскање против возрасни комарци ќе се изврши во период од 7 до 9 Јуни 2021 година, со следниот распоред:

  1. На 07.06.2021 година (Понеделник), во период од 20 до 04 часот во општините Валандово, Дојран, Гевгелија и Богданци.
  2. На 08.06.2021 година (Вторник), во период од 20 до 04 часот во општините Ново Село, Босилово, Василево и Струмица.
  3. На 09.06.2021 година (Среда), во период од 20 до 04 часот во општините Радовиш и Конче.

Се известуваат сопствениците на пчелни семејства да преземат соодветни мерки за заштита, односно да ги затворат истите во најавениот временски период.

Нови олеснителни мерки за ковид 19

Владата на Република Северна Македонија на 75-та Седница ги прифати измените и дополнувањата на рестриктивните мерки согласно препораките на Комисијата за заразни болести.

Утврдени се следните измени и дополнувања:

– Се укинува носењето заштитна маска на отворено и се препорачува да се носи кога лицата се во поголема група. Останува задолжителното носење заштитна маска во јавен превоз, такси превоз и во сите затворени простори;
– Се дозволува присуство на публика на спортски натпревари кои се одржуваат на отворено до 30% од вкупниот капацитет на посетители;
– Се укинува забраната за групирање на јавен простор;
– Се дозволува организирање свадби, прослави, веселби на отворен простор (летни тераси) до максимум 100 лица, но не повеќе од 50% од капацитетот на просторот и до максимум 6 лица на маса;
– Се зголемува бројот на лица на една маса во угостителските објекти од 4 лица на 6 лица со обезбедување дистанца помеѓу лицата на масата;
– Се препорачува укинување на мерката за работа во смени и од далечина; и
– Продолжува да важи забраната за движење од 24:00 до 04:00 до 15.06.2021 година.

Известување за планирани прекини во дистрибутивниот систем за електрична енергија за 25 26.05.2021

Почитувани,

Ве известуваме дека согласно добиените податоци од ЕВН Македонија, екипите на ЕЛЕКТРОДИСТРИБУЦИЈА ќе работат на реконструкција и модeрнизирање на дистрибутивната мрежа на одредени локации во Богданци. Заради реализација на инвестиционите зафати за подобрување на квалитетот во снабдувањето со електрична енергија, на ден 25.05.2021 година (вторник) во периодот од 08.30 до 12.00 часот без снабдување ќе останат Рапид Гас, Пумпна станица, поранешната фабрика за пружини и кланица Богданци а на ден 26.05.2021 година (среда) во периодот од 08.25 до 12.00 часот без снабдување ќе останат стопанските корисници: Млекара, Бреботекс, ОУ „Петар Мусев“, оранжерии Агроградина и потрошувачите во Беровска Мала.

 

Известување за жителите на населено место Ѓавото

Општина Богданци ги известува жителите на населено место Ѓавото дека на ден 25.05.2021 година (вторник) правното лице ЖИКОЛ ДООЕЛ Струмица ќе започне со градежни активности на реконструкција на главната улица во Ѓавото. Градежните активности ќе се состојат од машинско вадење на стариот асфалт, расчистување на теренот и транспорт на градежниот шут до депонија.

Од овие причини сообраќајот на главната улица во ова населено место ќе се одвива отежнато и со застој, поради што Ве замолуваме на разбирање.

 

Реконструкција на колекторскиот систем за отпадни води во село Стојаково

Врз основа на Конкурсот за распределување на средства за финансирање и реализирање на програми, проекти и други активности од областа на животната средина за 2021 година, Министерството за животна средина и просторно планирање и Општина Богданци склучија договор за доделување на финансиски средства за проектот „Реконструкција на дел од колекторски систем за отпадни води во Општина Богданци – прва фаза делница Стојаково и пумпни станици“.

Вкупната вредност на проектот иснесува 7.000.343,00 денари, од кои 3.000.000,00 денари ќе бидат исплатени од страна на Министерството за животна средина со вклучен 18% ДДВ или 42,86% од вкупната вредност на проектот. Остатокот од средствата ќе бидат исплатени од Буџетот на Општина Богданци. За реализација на истиот од страна на општината следува спроведување на постапка за избор на најповолен изведувач.

Со имплементација на овој проект ќе се реши еден сериозен и долгогодишен проблем на жителите на село Стојаково со одведувањето на фекалните отпадни води заради нефункционирање на постоечкиот колекторски ситем.

ekbonus.com deneme bonusu veren siteler bahisaq.com linkegit.com