Православната Црква „Успение на Пресвета Богородица“ во Ѓавото денеска го одбележува својот патронен празник – Успение на Пресвета Богородица или кај народот попознат како Голема Богородица. Едно од главните обележја на овој празник во Ѓавото е панаѓурот кој има долгогодишна традиција.

Овој значаен христијански празник е посветен на успението на Марија, мајката на Исус Христос. Христијаните веруваат дека како и Исус, и Богородица по смртта воскреснала и заминала на небото, како со душата така и со телото. Оттаму и називот успение, што значи искачување. За време на целиот свој живот, таа била директен сведок на многу важни настани што се од значење за христијанската црква.

На жителите на Ѓавото и на сите православни верници им го честитам овој Голем ден и им посакувам да го поминат во добро здравје и убаво расположение.

konya escort

antalya escort Saç ekimi ankara