Општина Богданци                                                                                          

ЈАВЕН ОГЛАС ДО НЕВРАБОТЕНИ ЛИЦА

Врз основа на Договорот за соработка склучен помеѓу општина Богданци и УНДП Бр. 03-561/5 од 15.05.2015 а за потребите на Проектот „Промовирање на одржливи вработувања 4 и поддршка на Владата во спроведување на оперативниот план за услуги на пазарот на труд и активни програми и мерки за вработување 2015“-Општинско-корисна работа, Општина Богданци,

ОБЈАВУВА

ЈАВЕН ОГЛАС

до невработени лица (активни баратели на работа) кои се заинтересирани своето вработување привремено да го решат со учество во

Општинско-корисна работа

Грижа за стари и изнемоштени лица и грижа за лица со посебни потреби

 

1.      Се повикуваат невработените лица кои се заинтересирани своето вработување привремено да го решат со ангажирање воопштинско-корисна работа, грижа за стари и изнемоштени лица и грижа за лица  со посебни потреби да се пријават во центарот за вработување Гевгелија – дисперзирана канцеларија Богданци.

2.       На Јавниот оглас може да се пријават невработени лица од следните целни групи:

-          Млади лица до 29 години со ниски квалификации

-          Жртви на семејно насилство

-          Деца без родителии родителска грижа

-          Самохрани родители  

-          Роми

-          Невработени лица евидентирани во АВРМ најмалку 1 година

-          Млади невработени лица евидентирани во АВРМ најмалку 6 месеци

-          Родители на деца со пречки во развојот

-          Родители на 3 и повеќе деца

3.      Пријавите се однесуваат за  проектот:

-          „Промовирање на одржливи вработувања 4 и поддршка на Владата во спроведување на оперативниот план за услуги на пазарот на труд и активни програми и мерки за вработување 2015“-Општинско-корисна работа“

4.      За проектот во општина Богданци ќе се ангажираат 3 (три) лица за период од 6 (шест) месеци со скратено работно време (20 работни часа неделно) за следните работни места:

-          Помошник негувател (деца со посебни потреби)

-          Општ работник (грижа за стари лица)

-          Хигиеничар за стамбени и деловни простории (грижа за стари лица)

5.      Огласот трае до 22.05.2015 година.

 

                                                                                                                              Општина Богданци

Интензивна реализација на Програмата за инвестирање во животната средина за 2015

Во текот на последнава недела Министерството за животна средина и просторно планирање интензивно работи на реализирање на Програмата за инвестирање во животната средина и Конкурсот за распределба на средства за финансирање и реализирање на програми, проекти и други активности од областа животна средина за 2015 година.

Во тој контекс, во просториите на Министерството, министерот Нурхан Изаири денес потпиша договори со:

-        градоначалникот на општина Новаци, Лазар Котевски за проектот „Основен проект за линиска инфраструктурна градба за атмосферска канализација о.Новаци – с. Далбеговци-крак 1“,

-        градоначалникот на општина Зелениково, Веле Груевски за проектот „Проширување на фекална канализација во с. Зелениково“

-        градоначалникот на општина Пласница, Исмаил Јахоски, за проект „Изработка на техничка документација (проектирање и ревизија) за реконструкција на водоводна мрежа во н.м. Пласница и н.м. Преглово“ ,

-        градоначалникот на општина Кривогаштани, Тони Заткоски за проектот „Изработка на техничка документација за изградба на канлизациона мрежа и пречистителна станица во населените места Бела Црква и Воѓани“,

-        градоначалникот наопштина Велес, Славчо Чадиев за проектот „Изградба на водоснабдителен систем на н.м. Новачани, о.Велес“,

-        градоначалникот на општина Богданци, Анастасија Олумчева за проектот „Изработка на комплетна техничка документација за изградба на (анаеробни) пречистителни станици за населените места Стојково и Ѓавато“,

-        градоначалникот на општина Радовиш, Сашко Николов за проектот „Изработка на техничка документација за регулација на речно корито на р. Сушица, Радовиш“,

-        градоначалникот на општина Василево, Ванчо Стојанов за проектот „Изработка на техничка документација за систем за водоснабдување на с. Пиперово“,

-        градоначалникот на општина Долнени, Боше Милошески за проектот „Партерно уредување и заштита на природен извор за вода- IIФаза во н.м. Дебреште“,

-        градоначалникот на општина Конче, Благој Јованов за проктот „Изработка на техничка документација за фекална канализација и пречистителна станица за отпадни води за Сончева езерска населба, езеро Мантово, о. Конче“ и со

-        градоначалникот на општина Кичево, Фатмир Дехари за проектот „Водоснабдителен систем во с. Колари“.

ВЕЖБА ВО СТРЕЛАЊЕ НА ЕГП ПРИ ГРАНИЧЕН ПРЕМИН БОГОРОДИЦА

На ден 20.05.2015 година на стрелиштето Магнум во Богданци се оддржа редовна вежба во стрелање на единицата на Гранична полиција при премин Богородица.

Со оглед на тоа што овој полигон ги исполнува сите потребни стандарди и нормативи за остварување на тренинзи од ваков карактер, во тек се преговори за негово прераснување во Регионален тренинг центар.

 

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ИЗДАДЕНО ОДОБРЕНИЕ ЗА ГРАДЕЊЕ

Општина Богданци Ги известува жителите на село Стојаково дека издадено е Одобрение за градење за Изградба на улица и регулирање на корито на канал во с.Стојаково, бр. УП I 11 – 6 од 02.04.2015год. на ул Гоце Делчев, дел од ул.Гоне Каракабаков, дел од ул Митко Џунов во с.Стојаково, општина Богданци на КП бр. 7359/2, 7386, 7387, 7632, 7635, 7691, 7692, 7693/2, 7705/1, 7705/2, 7706, 7707, 7740, 7741, 7743, 7745, 7746, 7747/3, 7748/2, 7749, 7750, 7751, 7753, 7932, 7933, 7934/1, 7935, 7982/1, 7983, 7984, 7987, 7988, 8125, 8130/1, и 8134/1 , КО Стојаково чиј инвеститор е Општина Богданци.

Заинтересираните странки можат да извршат увид во документацијата во рок од 15 дена од денот на издавањето на ова известување.

 

                                                                                                                                                                                                                      Градоначалник                                                   

                                                                                                                                                                                                           на општина Богданци                                    

                                                                                                                                                                                                      Анастасија Олумчева                                

ОДБЕЛЕЖАН ПАТРОНИОТ ПРАЗНИК ВО ООУ ПЕТАР МУСЕВ БОГДАНЦИ

На 30.04.2015 година ООУ „Петар Мусев“ Богданци  го одбележа  Патрониот празник со Партнер училиштето„Мехмет Дерала“ од Градец, општина Врапчиште во рамки на Проектот на УСАИД за меѓуетничка интеграција.

По полагање на цвеќе на спомен бистите во паркот, програмата беше збогатена со бројни активности и истата беше проследена од гости како и претставници од канцеларијата за локален економски развој, Државниот просветен инспекторат, МЦГО - УСАИД и ТВ Вис. На заедничко задоволство на сите учесници се реализираа сите планирани активности: Час во природа на Паљурци, Спорски игри, Мала хемиска лабораторија како и  Заеднички настапи во културно-уметничката програма со вкупно 150 ученици. 

 

  

 

ДЕЛОВНИ ИНФОРМАЦИИ

ЛИНКОВИ

 

Културни настани

 

 

 

 
 
 
 
Број на гледања на артикли
208953

Посетители

154799
Денес
Вчера
Оваа недела
Овој месец
Вкупно
150
810
5139
42834
154799

Server Time: 2015-05-28 05:35:07

 

video/mp4

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Анкета

ДАЛИ СТЕ ЗАДОВОЛНИ ОД ОДРЖУВАЊЕТО НА ЈАВНАТА ЧИСТОТА ВО ОПШТИНА БОГДАНЦИ?

Временска прогноза

Mostly Cloudy

14°C

Mostly Cloudy

Humidity: 64%

Wind: 3.22 km/h

  • 28 May 2015

    Cloudy 22°C 13°C

  • 29 May 2015

    Sunny 26°C 13°C

Joomla template by Joomlashine.com