Sağlık Sigortası Ankara| sanal ofis ankara sanal ofis ankara sanal ofis ankara ankara hasta bakıcı sanal ofis ankara sanal ofis ankara

Амбасадорот Самуел Жбогар во посета на Богданци

Шефот на Делегацијата на Европската унија во Република Северна Македонија, амбасадорот Самуел Жбогар, на ден 04.03.2020 година ја посети општина Богданци како дел од кампањата „ЕУ за тебе“, чија цел е подигање на свеста и информирање на јавноста за помошта од ЕУ во земјата.

Жбогар најпрво оствари средба  со учениците од СОУ „Богданци“ каде беа разменети мислења за Европската Унија и се дебатираше на тема „Визијата на младите за ЕУ“. Евроамбасадорот оствари работна средба и со градоначалникот на општина Богданци, Блаже Шапов, со кој го посети Домот на култура „Бранд Петрушев“, реконструриран со средства од ЕУ-фондовите, како и црквата „Св. Атанасиј Велики“.

           

Оддржана првата форумска сесија

         

Во рамки на проектот „Зајакнување на општинските совети“, финансиран од Швајцарска агенција за развој и соработка – SDC, а спроведуван од Програма за развој на обединетите нации – UNDP во општина Богданци се одржа првата форумска сесија од 5-те предвидени сесии од компонентата 2 која се однесува на Зајакнување на советите на општините преку финансиска поддршка (мали грантови) за приоритетни активности на општините што се избрани врз основа на јавни консултации.

Проектниот фонд кој е на располагање за општина Богданци во оваа компонента е 50.000 швајцарски франци. Средствата ќе бидат наменети за реализација на еден а најмногу до три проекти, кои ќе произлезат од  форумските сесии, а треба да се реализираат до крајот на Декември 2020 година.

На сесијата присуствуваа 50 претставници од повеќе сектори и области од општина Богданци кои земаа активно учество во процесот.

Од првата форумска сесија произлегоа вкупно 10 предлог решенија, проектни идеи.

Потпишан Меморандум за разбирање

Денес  (02.03.2020) во просториите на Владата на Република Северна Македонија  беше  потпишан Меморандум за разбирање за Проект за поврзување на локални патишта помеѓу Министерство за транспорт и врски на Република Северна Македонија и Општина Богданци со кој се одобрени за реконструкција  улиците : 10-ти ОКТОМВРИ, ЃУРОВ ДОЛ, БРАЌА МИЛАДИНОВЦИ, МИРКА ГИНОВА, МИРЧЕ ЏОЧКОВ, КОЧО РАЦИН И КРУШЕВСКА, сите во Богданци.

Проектот се финансира со средства од Меѓународната Банка за обнова и развој – Светска Банка, од каде за општина Богданци во рамки на компонентата „Рехабилитација на локални патишта/улици и објекти покрај истите“ се обезбедени 598.790,00 евра.

Општина Богданци за потребите на проектот достави комплетна техничка документација за сите одобрени улици. По завршување на тендерската постапка веднаш ќе се почне со реализација на проектните активности  во тековната, 2020 година.

Покана за Проектен форум во Општина Богданци 03.03.2020

                                    

Почитувани,

Општина Богданци во соработка со УНДП, преку проект финансиран од Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC), Ве поканува на Проектен форум. Првата сесија од Проектниот форум ќе се одржи во вторник, 03.03.2020 година во 18 часот, во Домот на културата во Богданци.

Целта на форумот е зголемување на учеството на граѓаните во процесот на донесување на одлуки на локално ниво. Форумот е  алатка  за учество на граѓаните во подготовка и избор на приоритетни проекти.

Присутните граѓани на форумот ќе имаат можност да предлагаат и да изберат приоритетни проекти, кои ќе се финансираат од буџетниот фонд во износ од 50.000 швајцарски франци (CHF).

За проектот: Форумскиот процес е дел од проектот „Зајакнување на општинските совети“, чија втора компонента е зајкнување преку мали грантови за приоритетни мерки на општините, избрани преку јавни консултации. Преку форумскиот процес се обезбедува:

  • Зголемување на транспрентноста и граѓанското учество на општините;
  • Создавање и јакнење на капацитети на сите вклучени страни;
  • Подобрување на соработката, вмрежување и создавање на партнерства на локално ниво;
  • Подобрување на животот на луѓето во заедницата.

Со почит,

Општина Богданци

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ОДРЖУВАЊЕ НА ЈАВНА КОНСУЛТАЦИЈА ЗА ИЗВЕШТАЈ ЗА ЖИВОТНА СРЕДИНА И СОЦИЈАЛНИ АСПЕКТИ И ПЛАН ЗА УПРАВУВАЊЕ СО ЖИВОТНА СРЕДИНА ЗА ПРОЕКТ “РЕХАБИЛИТАЦИЈА СО РЕКОНСТРУКЦИЈА НА ДРЖАВЕН ПАТ Р1109, ДЕЛНИЦА ОБИКОЛНИЦА НА БОГДАНЦИ”  

Јавното претпријатие за државни патишта ја известува засегнатата јавност дека планира да реализира Проект за “Рехабилитација со реконструкција на државен пат Р1109, делница обиколница на Богданци” во должина од 3,3 км.

Финансирањето на овој проект е обезбедено со средства од Јавното претпријатие за државни патишта, кое истовремено во делот на заштита на животна средина и социјални аспекти изготви Извештај за процена на животна средина и социјални аспекти,План за управување со животната средина и Механизам за жалби и поплаки, за кои е потребно да се организира јавна консултација со засегнатите страни и локалното население на населените места долж делницата.

Извештај за процена на животна средина и социјални аспекти и План за управување со животната средина е достапен на увид во просториите на ЈП за државни патишта и во општината Богданци, како и на официјалната веб страница на ЈП за државни патишта и во општината Богданци, како и на нивните интернет страници:  https://bogdanci.gov.mk/   и www.roads.org.mk .

Јавната консултација за Извештај за процена на животна средина и социјални аспекти, План за управување со животната средина и Механизам за жалби и поплаки за наведениот проект, во делот на заштита на животната средина и социјалните аспекти ќе се одржи во:

просториите на Дом на културата во општинa Богданци на 04.03.2020 година (среда) со почеток во 13 часот .

 

Лица за контакт:

Јавно претпријатие за државни патишта

Сашка Богданова Ајцева

Тел: 02/3118 044 лок.305

E-mail: saska@roads.org.mk

 

Општина Богданци

Јованка Ампова

Моб: 078 321 586

E-mail: jovankaampova@yahoo.com

Извештај за оцена на животната средина и социјалните аспекти за обиколница Богданци

Насоки за итно постапување од Владата на Република Северна Македонија

Почитувани,

Согласно Заклучокот на 11 Седница на Владата на Република Северна Македонија одржана на 25.02.2020 година, Министерството за образование и наука Ви ги доставува следните насоки за итно постапување:

1. ПРЕПОРАКА :
Владата на Република Северна Македонија ги известува сите вработени во државните и локалните институции и претпријатија, вработените во основно, средно и високо образование, јавните научни установи, како и сите ученици и студенти ДОКОЛКУ во последниве 2 недели патувале или живеат со некој кој патувал во следниве земји/региони: регионите Ломбардија, Венето, Емилија Ромања, Пиемонт во Италија, како и Кина, Хонг Конг, Иран, Јапонија, Маку, Филипини, Република Кореа, Сингапур, Тајван, потребно е наредните две недели (започнувајќи од утре – 27.02.2020 година) да бидат ослободени од работни обврски и настава и да не доаѓаат на работно место односно учениците кои патувале во овие региони или живеат со некој кој патувал во овие региони да бидат ослободени од настава.
Доколку во училиштето има вработени или ученици кои патувале во наведените региони или живеат со некој кој патувал во овие региони, потребно е ВЕДНАШ да ги доставите следниве податоци:
– дали има такви лица,
– колку има такви лица,
– податоци за истите (име и презиме на вработениот/ученикот) на следнава емаил адреса ilina.tarcugovska@mon.gov.mk

2. ЗАДОЛЖЕНИЕ:

– Се задолжуваат основните училишта, средните училишта, Универзитетите и Јавните научни установи да ги одложат сите планирани патувања и екскурзии во Република Италија.

– Се задолжуваат сите училишта до крајот на оваа недела да организираат еден едукативен час за превенција од Корона вирусот, а тоа значи почесто миење на рацете и превентивни мерки за хигиена, согласно препораките од Светската здравствена организација, Министерството за здравство, Институтот за јавно здравје и Владата на Република  Северна Македонија.

3. Министерството за образование и наука АПЕЛИРА континуирано да се следат насоките и препораките од Светската здравствена организација, Министерството за здравство, Институтот за јавно здравје и Владата на Република Северна Македонија.
Повеќе информации за препораките и задолженијата од Владата можете да добиете на следниот линк: https://vlada.mk/node/20317.
Во текот на утрешниот ден ќе добиете официјален допис од Министерство за образование и наука

Со почит,

Инфо ден ИПАРД 2014-2020

На ден 29.01.2020 година (среда) во организација на Министерство за земјоделство, шумарство водостопанство  во 11.00 часот во просториите на Гостилница ЕВРИ Богданци ќе се оддржи еднодневен настан Инфо ден ИПАРД 2014-2020.

Овој Инфо ден е наменет за МЕРКА 3 Инвестиции во основни средства за преработка и маркетинг на земјоделски и рибни производи, за лица и фирми преработувачи кои би сакале да конкурираат за субвенции.

Соопштение по повод Богојавление – Водици

Општина Богданци ги известува православните верници дека на ден 19.01.2020 година по повод празникот Богојавление-Водици на браната Паљурци со почеток во 12 часот ќе се изврши чинот на осветување на водите и потопување на светиот крст.

Се известуваат сите жители на населено место Стојаково дека потопувањето на светиот крст ќе се случи кај браната во с.Селемли со почеток во 11.30 часот, додека во Ѓавото чинот ќе се оддржи во водите на реката Вардар со почеток во 11.00 часот.

 

Општина Богданци доби комплетна техничка документација за изградба на три улици

Во рамки на Проектот за подобрување на општински услуги (МСИП) што со Светска банка го реализира посебна проектна единица на Министерството за финансии, обезбени се грант средства од 1,1 милион евра како техничка помош за општините.

Врз основа на јавниот повик објавен од страна на Министерството за финансии, Општина Богданци на ден 09.01.2020 година доби комплетна техничка документација за изградба на три улици во Богданци со кумулативна должина од 3км. Станува збор за готови проекти за улиците Маршал Тито, Изворски и Петар Мусев во Богданци за кои во наредниот период ќе се бараат средства за нивна реализација.

istanbul travesti Magazin |