Sağlık Sigortası Ankara| sanal ofis ankara sanal ofis ankara sanal ofis ankara ankara hasta bakıcı sanal ofis ankara sanal ofis ankara

Трка со магариња и коњи на 1-ви мај во Стојаково

Седумдецениската традиција во Стојаково, атрактивната трка со магариња и коњи и оваа година ќе привлекува голем број домашни и странски гости!

Општина Богданци и Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот склучија меморандум на соработка со цел туристички развој на еко-руралните средини и промоција на традиционалните активности во регионот.

Населено место Стојаково е пример дека традицијата што грижливо се негува и чува трае навистина долго. Уште во далечната 1951 година почна да се организира трката со магариња и коњи, која традиционално и оваа година ќе се одржи на 1ви мај, во рамки на културно спортската манифестација по повод меѓународниот Ден на трудот.

За Велигден продолжено работно време на угостителските објекти

Советот на Општина Богданци на седницата оддржана на 11.04.2023 година, донесе Одлука за продолжување на работното време на угостителските објекти на подрачјето на Општина Богданци за ден 15 април 2023 година (сабота наспроти недела).

            Согласно донесената одлука, Ве известуваме дека работното време на угостителските објекти во Општина Богданци на 15 април 2023 година (сабота наспроти недела) ќе биде продолжено за два часа.

Ликовна работилница на тема „Велигден“

По повод претстојниот и најголемиот празник Велигден, денес, 12-ти Април  од страна на Дом на Култура „Бранд Петрушев“ Богданци беше организирана празнична ликовна работилница на која учествуваа дечињата од големите групи од Детската Градинка „Коста Поп Ристов  Делчев“. Децата изработија цртежи на тема „Велигден“ кои ќе бидат изложени во просториите на Домот и достапни за сите посетители утре, 13-ти Април во 19.00 часот. Настанот беше поздравен и од страна на Градоначалникот, Блаже Шапов, кој имаше можност да поразговара со најмалите и  да ужива заедно со нив во оваа предпразнична атмосфера.

Известување за прекини на водоснабдувањето во Богданци

Се известуваат граѓаните на Богданци дека утре – четврток (13.04.2023 година) и вторник (18.04.2023 година) во периодот од 08.00 до 12 часот ќе има прекин на водоснабдувањето за целото населено место поради зафати на новиот водоводен систем.

.

Јавен повик

Здружението за развој, едукација и еколошка етика – ПОЛИМАТ 13 во рамки на проектот „Одржливо управување со електронски отпад – сервис за поправка и правилно одлагање на ОЕЕО во општините Богданци и Дојран“ објавува

Јавен повик

За ангажирање на 4 млади лица – 2 од општина Богданци и 2 од општина Дојран за следење на менторски обуки за професионално обучување за дијагностика и сервис на електронски уреди (телефони, таблети, компјутери и бела техника – мали апарати). Обуките ќе се одржат во периодот од мај 2023 до февруари 2024 година.

На лицата кои ќе бидат ангажирани ќе им биде ставена на располагање соодветна опрема за дијагностика и сервис на електронски уреди, во простории опремени за таа намена во соодветните општини.

Обуките ќе ги одржува искусно и професионално лице од областа на поправка на електронски уреди.

На волонтерите кои ќе бидат селектирани ќе им биде исплатен надоместок за основни трошоци за времетраење на обуката.По завршување на обуката ПОЛИМАТ 13 не презема одговорност за вработување на обучените кандидати.

Пријавувањето се врши на електронската адреса info.polymath13@gmail.comсо назнака „Пријава за јавен повик“. Заинтересираните кандидати треба да достават мотивациско писмо и кратка биографија најдоцна до 23 април 2023 година.

ПОЛИМАТ 13 ќе направи селекција на пријавените кандидати, водејќи грижа за еднаква родова, етничка и социјална застапеност. Кандидатите треба да ги исполнуваат следните критериуми:

  • Завршено средно образование;
  • Возраст од 18 – 30 години;
  • Основни познавања на различни електронски уреди;
  • Одговорно и посветено присуство на сите менторски сесии;
  • Активно искористување на стекнатото знаење во локалната заедница.

Контакт лице за сите прашања кои ги имате во врска со повикот е Надица Маџирова, Проектен координатор, моб. 075/393-306.

Проектот „Одржливо управување со електронски отпад – сервис за поправка и правилно одлагање на ОЕЕО во општините Богданци и Дојран“ е финансиран од Програмата за мали грантови на Глобалниот еколошки фонд (ГЕФ ПМГ), а го спроведува Здружението за развој, едукација и еколошка етика – ПОЛИМАТ 13, во партнерство со Општина Богданци и Општина Дојран.

Потпишан Меморандум за соработка помеѓу општина Богданци и Мрежа за рурален развој на Северна Македонија

Денес, 06.04.2023 година, во просториите на општина Богданци, се потпиша Меморандум за соработка помеѓу Општина Богданци и Мрежа за рурален развој на Северна Македонија со партнерот ЛАГ Бојмија и партнерите во проектот, ТУРАН Иван ДООЕЛ увоз-извоз Богданци, НЕОКОМ АД Скопје, Риве Шпед ДООЕЛ Богданци, ЗГ „Центар за животна средина и одржлив развој“и ЈП „Комунална чистота“ – Богданци за реализација на проектна иницијатива на територијата на ЛАГ Бојмија.

Меморандумот ги објаснува главните насоки за идна соработка помеѓу партнерите во спроведување на проектната иницијатива „Намалување на негативното влијание врз животната средина преку изградба на крак од фекална канализација во индустриска зона м.в. „Барта“ во Богданци“поддржана од проектот „Програма за развој на заедницата“, финансиран од Агенцијата на САД за меѓународен развој – УСАИД, а имплементиран од страна на Мрежата за рурален развој на Северна Македонија.

Финансиските средства за реализација на проектната активност се обезбедени со кофинансирање на трошоците од страна на Агенцијата на САД за меѓународен развој – УСАИД –  „Програма за развој на заедницата“, општина Богданци и другите партнерите во проектот,ТУРАН Иван ДООЕЛ увоз-извоз Богданци, НЕОКОМ АД Скопје, Риве Шпед ДООЕЛ Богданци, ЗГ „Центар за животна средина и одржлив развој“,и ЈП „Комунална чистота“.

Овој меморандум претставува темел за понатамошна соработка помеѓу засегнатите страни, која ќе се развива врз основа на меѓусебно разбирање, доверба и координација за да се обезбеди што поквалитетна услуга на сите засегнати страни од областа на развој на заедницата.

Соработката има за цел изградба на крак од фекална канализација во индустриската зона Барта со што ќе се подобри управувањето со отпадни води во индустриската зона преку соработка на локалната заедница, кое од друга страна ќе овозможи подобри услови за живот на локалното население.

Ќе се започне со реконструкција на системот за водоснабдување во Богданци

Се известуваат граѓаните на Богданци дека деновиве правното лице „Конструктор“ Скопје ќе  започне со градежни активности со цел имплементација на проектот „Реконструкција на системот за водоснабдување во Богданци“.

Станува збор за договор вреден 250 милиони и 228 илјади денари или околу 4 милиони и 68 илјади евра склучен помеѓу Министерството за животна средина и просторно планирање и изведувачот „Конструктор“,  со кој во наредните три години треба целосно да се реконструира дистрибутивната водоводна мрежа во Богданци.

Со реконструкцијата ќе бидат опфатени сите 179 крака од водоснабдителната дистрибутивна мрежа во Богданци со реконструкција на постоечките шахти, хидранти. Паралелно ќе се изврши и замена на околу 2157 приклучоци-водомери со инсталација на нови, за далечинско отчитување на потрошената вода. Сето ова може да предизвика прекин на водоснабдувањето во деловите каде ќе се извршуваат овие активности, за што ги замолуваме граѓаните да наидат на разбирање.

Активностите ќе започнат од „Резервоарот“ во Богданци, дел од улица „Осоговски“, дел од улица „Дојранска“ и „Мирче Ацев“ до улица „Маршал Тито“.

За секоја наредна делница, пред да се започне со градежни активности со цел реалицација на овој проект, граѓаните ќе бидат дополнително известени.

Мобилна гинеколошка амбуланта за бесплатни гинеколошки прегледи

ВЕ ИЗВЕСТУВАМЕ ДЕКА ВО БОГДАНЦИ, ПОЧНУВАЈЌИ ОД ПОНЕДЕЛНИК (03.04.2023г.), МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО, УНФПА, МАГО И МАКЕДОНСКОТО ЛЕКАРСКО ДРУШТВО ВО СОРАБОТКА НА ЦРВЕН КРСТ НА РСМ, ВО БОГДАНЦИ, ЌЕ СПРОВЕДУВААТ БЕСПЛАТНИ ГИНЕКОЛОШКИ ПРЕГЛЕДИ, ВКЛУЧУВАЈЌИ И ПАП ТЕСТ. МОБИЛНАТА АМБУЛАНТА ЌЕ БИДЕ ЛОЦИРАНА ВО ЦЕНТАРОТ НА БОГДАНЦИ (ВО ГОРНИОТ ПАРК). ПРЕГЛЕДИТЕ ЌЕ БИДАТ СО ЗАКАЖУВАЊЕ. СИТЕ ЗАИНТЕРЕСИРАНИ ТРЕБА ДА СЕ ЈАВАТ ВО ОПШТИНАТА НА ТЕЛЕФОН 034/222-333 ИЛИ ДА ДОЈДАТ ЛИЧНО (КАЈ ВАНГЕЛИЦА) ДА ИМ СЕ ЗАКАЖЕ ТЕРМИН. ПРЕГЛЕДИТЕ ЌЕ СЕ ИЗВРШУВААТ СЕ ДОДЕКА ИМА ЗАИНТЕРЕСИРАНИ ЛИЦА.

НЕ ОДЛОЖУВАЈТЕ. ПРЕГЛЕДАЈ СЕ. ЗАШТИТИ СЕ.

Априлијада по повод Денот на шегата

По повод 1 април, Денот на шегата, денес со почеток во 10.00 часот во Градскиот парк во Богданци се оддржа традиционалната манифестација „Априлијада“.

Во програмата свое учество зедоа дечиња од ЈОУДГ „Коста Поп Ристов Делчев“, како и ученици од ООУ „Петар Мусев“ Богданци и СОУ „Богданци“.

Настанот го организираше Дом на Култура „Бранд Петрушев“ во соработка со Општина Богданци.

Сите учесници и институциите ќе добијат Благодарници за учество а соодветно беа наградени  следните маски:

  • Од ЈОУДГ „Коста Поп Ристов Делчев“: Првo место – „Весели Пингвини“, Второ место – „Боите на природата“ и Трето место – „Момите“;
  • Од ООУ „Петар Мусев“: Прво место – „Среќни медузи – Опасни медузи“, Второ место – Ресторан „АП АП ЛАП“ и Трето место – „Падни стани“.

ООУ „Кирил и Методиј“ Стојаково и дечињата од Детската Градинка во Стојаково свое дефиле имаа во училишниот двор.

istanbul travesti Magazin |